От х:

Днес в x:

Идва червен пъстър Великден,кърджалийчета боядисват яйца

600 яйца боядисаха, днес, на Велики четвъртък децата от Школата по етнография и краезнание, Детски и младежки парламент и клуб „Театър, творчество изява“ към Общински детски комплекс гр. Кърджали, които както всяка година са дарени от фирма „Яйцепром“. Госпожа Нели Карабашева разказа на децата за християнската традиция да се шарят яйца за Великден, за символиката на първото боядисано червено яйце и традиционната обредност на празника Възкресение Христово. Спазена бе и традицията с първото боядисано червено яйце да се натъркат челата на всички, за да са здрави през цялата година.

За поредна година Детски и младежки парламент към ОДК организира Благотворителната великденска инициатива „Великденска усмивка” за да зарадва деца и възрастни в неравностойно положение. И тази година децата и младежите, техните учители и родители участваха със собствени средства в инициативата. С част от дарените боядисани яйца и закупените лакомства и козунаци младите хора подготвиха 70 великденски пакета, които днес раздадоха на децата и младежите от центровете за настаняване от семеен тип на Дома за възрастни хора с пожелание към всички за здраве и благополучие и с надеждата да има повече усмивки  за светлия християнски празник Възкресение Христово.

Община Кърджали и Общински детски комплекс канят децата и техните родители на пъстър Великденски детски празник, в неделя, на 5 май, от 10.30 ч. в градинката пред църквата "Св. Георги Победоносец". Празникът ще започне с благословията на отец Петър и с приветствие от г-н  Ерол Мюмюн – кмет на община Кърджали.

  В програмата ще участват деца от школите на ОДК, солисти на Детска вокална фолклорна група към СУ „Й. Йовков“ и танцов състав „Тракийска младост“ при НЧ “Родопски фар“. В края на празника  всички деца ще се включат във Великденско борене на яйца.

    За светлия християнски празник Възкресение Христово кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн предоставя 500 козунака, които ще бъдат раздадени след края на програмата. Тогава ще се раздадат и останалите великденски яйца.

Това съобщиха от ОДК Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини