От х:

Днес в x:

ISW: Кремъл провежда хибридна кампания директно срещу НАТО. Пример - отравянето на Гебрев в България

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на неочаквано посещение в Киев на 29 април, че западните съюзници на Украйна трябва да предоставят дългосрочна и предвидима военна помощ на Украйна и да дадат знак на Кремъл, че Русия не може да „изчака“ западната подкрепа за Украйна. Кремъл провежда хибридна кампания, насочена директно срещу държавите от НАТО, включително чрез използване на GPS заглушаване и саботиране на военната логистика на територията на членовете на НАТО. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната. (ISW).

От 29 април руските сили са постигнали допълнителни незначителни тактически успехи северозападно и югозападно от Авдийвка, но през последните 24 часа не са постигнали значителен напредък в посока Авдийвка. Геолокационни кадри, публикувани на 28 и 29 април, сочат, че руските сили са напреднали в западната и североизточната част на Очеретин (северозападно от Авдийвка), покрай железопътната линия до северозападните покрайнини на Очеретин и в Нетайлово (югозападно от Авдийвка).


Руски блогър твърди, че руските сили са напреднали на 400-450 метра западно от магистрала C051801 (Орловка-Нетайлово) между Нетайлово и Уманске (западно от Авдийвка). ISW обаче не е наблюдавала визуално потвърждение на тези твърдения за руски напредък. Руското министерство на отбраната (МО) официално заяви, че руските сили са превзели Семеновка (западно от Авдийвка) след изявлението на украинския главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски от 28 април, че украинските сили са се изтеглили от селището.


Руските сили имат възможност да избират измежду множество тактически направления за бъдещи настъпателни действия в района на Авдийвка, но все още не е ясно къде ще съсредоточат усилията си в близко бъдеще. Руските военни блогъри спекулираха за това кои цели могат да преследват руските сили северозападно от Авдийвка, но не предложиха ясен консенсус. Няколко известни милиблогъри твърдяха, че руските сили провеждат настъпателни операции край Керамик, за да напреднат към Архангелске, но също така се опитват да напреднат на запад от района на Очеретин към Сокил и на югозапад към линията Новопрокопске-Новоселивка-Перша.


ISW продължава да оценява, че продължаващото стабилизиране на руските позиции северозападно от Авдийвка поставя руското командване пред избора да продължи да се придвижва на запад към докладваната оперативна цел в Покровск или да се опита да се придвижи на север, за да проведе евентуални допълващи настъпателни операции с руските усилия около Часoв Яр.


Разследвания на украински информационни агенции и руски опозиционни издания сочат, че Русия отказва на законните настойници на насилствено депортирани и осиновени украински деца възможността да ги репатрират, което допълнително подкопава твърденията на Кремъл, че депортирането и осиновяването на украински деца е необходимо хуманитарно начинание. През ноември 2023 г. „Панорама“ на Би Би Си и руското опозиционно издание „Важни истории“ публикуват разследвания, в които подробно се описва как лидерът на партия „Справедлива Русия“ Сергей Миронов и съпругата му Инна Варламова депортират десетмесечно момиченце и двегодишно момченце от детски дом в Херсонска област през есента на 2022 г.


Миронов и Варламова осиновяват момиченцето и променят името, фамилията и мястото му на раждане в новия му руски акт за раждане, а местонахождението на момченцето остава неизвестно. На 28 април 2024 г. украинската медия TSN публикува разследване, в което се описват по-подробно обстоятелствата около осиновяването на момичето от Миронов и се включват кадри, на които се вижда как Миронов и съпругата му присъстват на кръщенето на детето. TSN твърди, че Миронов и Варламова са довели и момичето, и момчето в Московска област, но момчето е било болно и Миронов и Варламова са го изоставили, поради което местонахождението му остава неизвестно.


TSN съобщи също, че Службата на украинския омбудсман е установила, че момичето, което сега е на почти три години, всъщност има законен настойник и по-малка сестра, които живеят в Гърция, и отбеляза, че настойникът на момичето иска връщането му. Руската опозиционна телевизия „Дождь“ съобщи по подобен начин на 27 април, че рускиня е осиновила депортирано шестгодишно момче от окупираната Донецка област и е променила името и фамилията му, което е затруднило намирането му от журналистите и семейството на момчето. телевизия „Дождь“ отбеляза, че шестнадесетгодишната сестра на момчето се е опитала да го намери и да получи попечителство чрез руската съдебна система, която е отказала правото ѝ на попечителство.


Практиката да се променят имената и местата на раждане на депортирани украински деца и да се осиновяват в руски семейства вероятно има за цел да се заличат следите от документите за обстоятелствата на депортирането им и истинската им самоличност, за да се затрудни намирането или репатрирането им от украинското правителство или техните настойници. Руските власти, включително руският президент Владимир Путин и назначеният от Кремъл комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова, често се опитват да оправдаят депортирането и осиновяването на украински деца с хуманитарни причини и да прикрият това, което в крайна сметка е част от геноцидно начинание за унищожаване на украинската идентичност, под прикритието на спасяване на осиротели украински деца. [15] Съобщенията, че някои от тези деца имат законни настойници, които искат връщането им, подкопават усилията на Русия да твърди, че депортирането на украински деца е хуманитарна необходимост, и подчертават факта, че руските власти изглежда имат намерение да прикрият следите си, за да направят депортираните деца по-трудни за намиране и връщане в Украйна.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на неочаквано посещение в Киев на 29 април, че западните съюзници трябва да предоставят дългосрочна и предвидима военна помощ на Украйна и да дадат знак на Кремъл, че Русия не може да „изчаква“ западната подкрепа за Украйна.Столтенберг заяви по време на пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, че сериозните забавяния на западната военна подкрепа са довели до сериозни последици на бойното поле. Столтенберг отбеляза, че през последните няколко месеца украинските сили са били „превъзхождани“ и са свалили по-малко руски ракети поради недостиг на материални средства и че в момента руските сили напредват в няколко района на фронтовата линия поради недостиг на хора и материали. Столтенберг заяви, че очаква скоро западните съюзници на Украйна да обявят допълнителни неуточнени ангажименти за военна помощ и подчерта, че държавите от НАТО трябва да поемат „големи“ многогодишни финансови ангажименти в подкрепа на Украйна и да подчертаят пред Москва, че Русия не може да спечели, като „изчака“ западната подкрепа за Украйна. По време на пресконференцията Зеленски отбеляза, че НАТО и Украйна продължават да работят за по-нататъшна оперативна съвместимост на своите сили, а Столтенберг изрази увереност в евентуалното присъединяване на Украйна към НАТO.


Последователното предоставяне на ключови западни системи на Украйна ще играе решаваща роля за перспективите на Русия през 2024 г. и след това, както и за способността на Украйна да оспорва инициативата на целия театър на военните действия, да провежда бъдещи контраофанзивни операции и да освобождава украинска територия от руска окупация. Неуспехите на САЩ и Европа да поддържат навременното предоставяне на ключови системи на Украйна не само ще продължат да ограничават способността на Украйна да планира и провежда настъпателни и отбранителни операции, но и ще сигнализират на Кремъл за слабост и колебливост в западната подкрепа за Украйна. Тези сигнали на свой ред засилват убеждението на Кремъл, че може да „изчака“ западната подкрепа за Украйна и да постигне целите си за унищожаване на украинската държавност и подчиняване на украинския народ, след като Западът изостави Украйна, като по този начин насърчи Путин да продължи агресията си. Последните информационни операции на Кремъл, насочени към Запада, специално подчертават идеята, че Русия може и ще надживее западната военна помощ за Украйна, както и волята и способността на Украйна да се защити.


Кремъл провежда хибридна кампания, насочена директно срещу държавите от НАТО, включително чрез заглушаване на GPS и саботиране на военната логистика на територията на страните от НАТО. На 29 април „Файненшъл таймс“ съобщи, че министри от балтийските страни предупреждават, че Русия стои зад последните случаи на заглушаване на GPS, които са нарушили търговските навигационни сигнали и са принудили два полета на Finnair да се върнат по средата на полетите от Хелзинки до Тарту през последната седмица. По оценки на ФТ заглушаването на GPS е засегнало „десетки хиляди“ граждански полети през последните месеци.


Британският вестник „Сън“ също съобщи на 23 април, че предполагаемото руско заглушаване на GPS е повлияло на над три хиляди британски граждански полета над Балтийския регион, а британски служители също така смятат, че Русия е заглушила сателитния сигнал на самолета на Кралските военновъздушни сили, който е превозвал британския министър на отбраната Грант Шапс обратно в Обединеното кралство от Полша през март. Естонският външен министър Маргус Цахна заяви пред ФТ, че Естония смята неотдавнашните случаи на заглушаване на GPS за „част от враждебните действия на Русия“ и за „хибридна атака“. „ФТ отбеляза, че има три предполагаеми източника - Руски средства за електронна война в Калининград; друг източник в Русия, който причинява GPS смущения в Естония и Финландия; и трети източник, който е активен по-на север и въздейства върху северните части на Норвегия и Финландия. Според оценка на разузнавателна служба с отворен източник, фокусирана върху GPS смущенията в Балтийския регион, GPS смутителят, който влияе на естонските полети, се намира в Русия приблизително на половината път между Санкт Петербург и Нарва, Естония.


На 29 април руското разследващо издание The Insider публикува доклад, в който подробно се описва как агенти на Главното управление на руския Генерален щаб (ГРУ) установяват дългосрочно присъствие в Чешката република и Гърция, за да помагат на агенти на прословутото подразделение 29155 на ГРУ - което преди това е извършвало опити за убийства на високо равнище с нервнопаралитични вещества и за което се съобщава, че е отговорно за несмъртоносни енергийни или акустични атаки срещу дипломатически, военен и разузнавателен персонал на САЩ - да провеждат саботажни операции в европейските държави от НАТО.


The Insider съобщава, че двама агенти с руско гражданство са помогнали по-специално на подразделение 29155 на ГРУ да улесни нападенията срещу складове за боеприпаси в Чешката република и България, включително унищожаването на 150 тона боеприпаси и убийството на двама души в Чешката република през 2014 г., като са предоставили разузнавателна информация за доставки на оръжие и убежище за агенти на ГРУ. Изданието също така уличава двамата руски агенти в подпомагане на първия опит за убийство на подразделение 29155 на ГРУ срещу ръководителя на българската оръжейна компания ЕМКО Емилиян Гебрев, който е доставял боеприпаси на Украйна през 2014 г. The Insider съобщава, че подразделение 29155 се е опитало да отрови Гебрев и през 2015 г. след неуспешния първи опит за убийство, но не уличава другите руски агенти в улесняване на второто нападение.


През последното десетилетие Кремъл провежда тази хибридна кампания за дестабилизиране на НАТО чрез тези различни опити за убийства, саботаж на логистиката и предполагаеми акустични и енергийни атаки срещу правителствен персонал. неотдавнашните инциденти със заглушаване на GPS показват, че Кремъл вероятно възнамерява да продължи тази кампания.


Неотдавна Telegram временно блокира чатботове, предназначени да улесняват подаването на граждански сигнали за руска военна дейност към официални украински канали, включително някои канали, управлявани от украинските служби за сигурност. На 27 и 28 август Telegram блокира ботовете на Главното управление на военното разузнаване (ГУР), Службата за сигурност (СБУ) и Министерството на цифровото развитие на Украйна, както и чатове, свързани с украинския канал „Кримски вятър“ и легиона „Свобода на Русия“.


Украинският Център за стратегически комуникации и информационна сигурност съобщи на 29 април, че Telegram е възстановил чатботовете на редица канали. Ройтерс съобщи, че говорител на Telegram е заявил, че Telegram е „временно деактивирал“ ботовете поради „фалшиво положително решение“, но след това ги е възстановил. Чатботовете на Telegram позволяват на потребителите на Telegram да изпращат коментари или въпроси на администраторите на определени канали на Telegram, а украинските власти са използвали тези чатботове, за да позволят на украинците да изпращат въпроси или съвети относно военните действия на Русия директно на съответните украински агенции.


Основателят на Telegram Павел Дуров заяви на 24 април, че Telegram забранява акаунти и ботове, които събират информация за целите на военното разузнаване, и че Apple е изпратила на Telegram искания да направи неуточнени промени в платформата за потребителите на Telegram, които използват украински SIM карти. [Първоначално руските милблогъри изразиха ентусиазъм, след като се появиха съобщения за забраната на украинските ботове в Telegram, а по-късно някои от тях разкритикуваха Telegram, че е отменил решението. Кремъл и преди е оказвал натиск върху Telegram да цензурира определено съдържание, включително след нападението срещу кметството в Крокус на 22 март, но евентуалната роля на Кремъл в последните забрани на ботове засега не е ясна[36].


Ключови изводи:


Към 29 април руските сили са осигурили допълнителни незначителни тактически успехи северозападно и югозападно от Авдийовка, но през последните 24 часа не са постигнали значителен напредък в посока Авдийовка.


Руските сили имат възможност да избират между множество тактически направления за бъдещи настъпателни действия в близост до Авдийвка, но остава неясно къде ще съсредоточат усилията си в близко бъдеще.


Разследвания на украински информационни агенции и руски опозиционни издания сочат, че Русия отказва на законните настойници на насилствено депортирани и осиновени украински деца възможността да ги репатрират, което допълнително подкопава твърденията на Кремъл, че депортирането и осиновяването на украински деца е необходимо хуманитарно начинание.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на неочаквано посещение в Киев на 29 април, че западните съюзници на Украйна трябва да предоставят дългосрочна и предвидима военна помощ на Украйна и да дадат знак на Кремъл, че Русия не може да „изчака“ западната подкрепа за Украйна.
Кремъл провежда хибридна кампания, насочена директно срещу държавите от НАТО, включително чрез използване на GPS заглушаване и саботиране на военната логистика на територията на членовете на НАТО.


Неотдавна Telegram временно блокира чатботове, предназначени да улесняват гражданските доклади за руската военна дейност към официалните украински канали, включително някои канали, управлявани от украинските служби за сигурност.


Наскоро руските сили потвърдиха напредването си в близост до Авдийвка и град Донецк.


Украински официални лица продължават да съобщават, че руските власти принуждават украинците в окупирана Украйна да се присъединят към руската армия.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини