От х:

Днес в x:

"Гордея се че съм български писател"-Светозар Казанджиев гостува на паисиевци в Кърджали

По случай Световният ден на книгата и авторското правов  СУ „Отец Паисий” се проведе поредната творческа среща. Този пътгостуваписателят Светозар Казанджиев.Негови разкази, есета, очерци, пътеписи и др. са публикувани в почти всички български вестници и списания и са   преведени на английски, руски и китайски език. Книгите му са притежание на редица библиотеки в страната и чужбина. Има редица отличия за литература от национални и регионални конкурси.Предмладите  талантливи творци на „Паисий“ авторът представи накратко своето творчество, представи и своята безгранична любов към родния си край. Отправи и своето послание към паисиевци - да бъдат жадни за знание, да тачат и любят своя род и език.

Деветокласничката Александра Попова е впечатленаот творческата срещата: „На 17.04.2024г.  в Актовата зала на училището ни се проведе среща с известния български писател и журналист Светозар Казанджиев по повод Световният ден на книгата. Той е роден в Родопите и е влюбен в родната си страна. Написал е 22 книги като само 2 от тях не са посветени на Родопите. Представи ни най-новата си книга "Съдба", която е обявена за роман на 2022 година. Г-н Казанджиев ни разказа много истории от живота си - как е завел делегацията на българските писатели в Китай за един месец, след което е написал книгата си "Непознатият Китай". Там той се  е докоснал до света на технологиите и ни разказа какво е научил: "Ние, хората, винаги ще сме по-силни от машинката, защото тя няма сърце. Сърцето е въображение, чувства и любов." Той приканва всички хора да четат детски приказки, защото те развиват въображението и ни правят креативни.

Авторът ни сподели: "Гордея се, че съм български писател, защото познавам съдбата на своя народ!" Научихме, че в книгата "Съдба" се разказва за участта на родопчаните по време на възродителният процес в последния половин век. Тя разглежда живота на Султан Татаров, който е изпълнен с премеждия, чувства и най-различни мисли. Светозар Казанджиев има изтънчено чувство за хумор и доста умело забавляваше публиката, което допринесе за непринудената атмосфера на срещата.“

Текст: Александра Попова, Светлана Йовчева

Снимки: Владислав Стамови Александра Попова, клуб „Перото на Паисий“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини