От х:

Днес в x:

Полярният изследовател проф. Христо Пимпирев ще представи в Радомир книгата „Антарктическият стопаджия“

Полярният изследовател проф. Христо Пимпирев ще гостува в Радомир, където ще представи книгата „Антарктическият стопаджия“ с автор Иглика Трифонова, съобщиха от общинската администрация.

На събитието ръководителят на българските антарктически експедиции ще разкаже повече за събраните в изданието негови спомени, гледки, истории и факти.  

Книгата, описвана и като приключенска, съдържа информация за това как проф. Пимпирев успява да превърне личната си мечта да достигне до Антарктида в държавна политика и вече десетилетия наред да създава положителен образ на България по света, както и каква е мотивацията му да не спира да вдъхновява и поддържа интереса към Ледения континент.  

„Антарктида е ледена магия, ледена любов, от чиято прегръдка няма измъкване. Влюбиш ли се веднъж, е завинаги“, споделя проф. Пимпирев.

Срещата-разговор ще се състои на 23 април в ритуалната зала на Община Радомир.  

Проф. д-р Христо Пимпирев е преподавател по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е учен и полярен изследовател. Основател и председател е на Българския антарктически институт и е директор на Националния център за полярни изследвания. Ръководител е на всички 32 национални антарктически експедиции. Той е първият българин, който е поставил националния трибагреник на Южния полюс, на 8 януари 2013 г. Автор е на книги, на документални филми, има и над 250 научни публикации.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини