От х:

Днес в x:

Безплатна ваксинация срещу пневмококи за хората над 65 години в област Смолян

Започна поставянето на безплатна пневмококова ваксина за хора на и над 65 г. Имунизацията е в ход от началото на годината по Националната  програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65-годишна възраст и продължава целогодишно при всеки личен лекар в Смолянска област.

Инфекциите от пневмококови бактерии  са сред основните причини за заболяемост и смъртност при възрастните хора. На тях в значителна степен се дължат заболявания като пневмония, бактериалният менингит и отитът на средното ухо. Засягат се всички възрастови групи, с най-голямо въздействие върху хората от Третата възраст.

Заболяемостта е най-висока през зимата и ранната пролет, но случаи се регистрират през цялата година. Вирусните инфекции на горните дихателни пътища, като грип, благоприятстват възникването на пневмококови инфекции. Придружаващите хронични белодробни и сърдечносъдови заболявания при лицата над 65 г. повишават риска от 3 до 6 пъти. Смъртността при инвазивните пневмококови заболявания е висока и в посочената възрастова група достига до 80%.

Ваксинацията е най-ефективният начин за предпазване, намаляване на заболяемостта, смъртността и тежките усложнения от този вид болести. При възрастните тя се извършва с конюгирана ваксина с доказана ефективност срещу пневмококова пневмония и инвазивни пневмококови заболявания. Поставя се еднократно, без значение на периода от годината.

РЗИ призовава по-възрастните граждани да потърсят своя личен лекар за имунизация.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини