От х:

Днес в x:

ISW: Атаката срещу Израел разкри проблемите на фронта за Украйна

Успехът на Израел в защитата срещу масираните ракетни и безпилотни удари от иранска територия от 13 април подчертават проблемите пред украинските военни срещу редовни руски ракетни и безпилотни удари. Корпусът на гвардейците на ислямската революция изстреляха около 170 дрона Shahed, 30 крилати ракети и 120 балистични ракети по цели в Израел. Ударен пакет, подобен на неотдавнашните руски ударни пакети срещу Украйна.

Дори ограничен брой успешни руски удари с балистични или крилати ракети могат да причинят значителни и вероятни дългосрочни щети на енергийната и друга инфраструктура. Всичките 15 балистични ракети и седем от 44-те крилати ракети, които руските сили изстреляха срещу украински енергийни съоръжения в нощта на 21 срещу 22 март, успешно пробиха украинската противовъздушна отбрана.

Някои от ракетите нанесоха значителни щети на водноелектрическата централа (ВЕЦ) Днепър в град Запорожие и я извадиха напълно от строя, а ремонтът на централата ще отнеме известно време.


Три от седемте балистични ракети и осем от 30-те крилати ракети, които руските сили изстреляха срещу украински ВЕЦ в нощта на 28 срещу 29 март, успешно пробиха украинската противовъздушна отбрана, като повредиха ВЕЦ и топлоелектрически централи (ТЕЦ) в централна и западна Украйна.


Всичките 18 балистични ракети и шест от 24-те крилати ракети, които руските сили изстреляха срещу украинската енергийна инфраструктура в нощта на 10 срещу 11 април, успешно пробиха украинската противовъздушна отбрана, от които пет ракети напълно унищожиха Триполската ТЕЦ в Киевска област.


Руските удари срещу украински енергийни обекти в нощта на 10 срещу 11 април нанесоха щети и на енергийни обекти в Запорожка и Лвовска области.


Wall Street Journal (WSJ) съобщи на 11 април, че руските удари, с изключение на сериите удари от 10 до 11 април, са прекъснали 80 процента от производствения капацитет най-голямата частна енергийна компания в Украйна, която доставя около 20 процента от електроенергията на Украйна.


Украинският заместник-министър на енергетиката Свитлана Хринчук каза пред CNN в статия, публикувана на 14 април, че успешните руски удари в рамките само на няколко дни през последните няколко седмици са унищожили ремонтите на украинските енергийни съоръжения за една година след зимата на 2022-2023 г. в Русия стачна кампания.


Руското министерство на външните работи (МВнР) погрешно приравнява иранските удари срещу Израел с израелския удар от 1 април в Дамаск, с което оправдава действията Техеран като акт на самозащита.


Руското МВнР повтори осъждането си на израелския удар от 1 април и обвини западните членове на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН), че възпрепятстват способността на СС на ООН да отговори адекватно на израелския удар от 1 април. Руският външен министър Сергей Лавров проведе телефонен разговор с външния министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан по-късно на 14 април. Говорителят на руското МВнР Мария Захарова отхвърли искането на Израел Русия да осъди иранските удари от 13 април, тъй като Израел никога не е осъждал украински удар срещу Русия и подкрепя Украйна.


Руското правителство умишлено насърчава и информационна операция, за да оправдае пред международната общност ударите на Иран.

Руските блогъри до голяма степен предположиха, че повишената заплаха от военна ескалация в Близкия изток вероятно ще отвлече вниманието на Запада, по-специално на САЩ, а това ще отклони помощта от Украйна.


Блогъри и служители на Кремъл, сред които говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, изразиха подобни надежди след нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври.


Значителното забавяне на американската военна помощ вече създаде недостиг в запасите от ракети и боеприпаси за противовъздушната отбрана на Украйна, възпрепятствайки способността на Украйна да се защитава срещу руски фронтови настъпателни операции и удари с безпилотни самолети и ракети срещу тиловите райони, създавайки възможности, които руските сили активно използват.


Украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски съобщи, че висшето руско военно командване има за цел да превземе Часов Яр, Донецка област до празника на Русия - Деня на победата на 9 май.


Целта на руското военно командване показва, че иска да се превземе града с по-бърз темп на настъпателни операции, отколкото Бахмут през май 2023 г. или Авдеевка през февруари 2024 г.


Руското военно командване вероятно оценява, че продължаващият критичен недостиг на боеприпаси в Украйна ще позволи на руските сили да превземат Часов Яр след няколко седмици. Въпреки оценката на ISW, че руските сили в момента са достигнали само най-източната част на микрорайона Канал в най-източния Часов Яр. Руското командване обаче рутинно си поставя нереалистични цели за руския напредък.

 

Източник: frognews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини