От х:

Днес в x:

Украйна готви контранастъпление, нов опасен удар по Запорожката АЕЦ

Украйна е разработила план за нова контраофанзива, разкри президентът Володимир Зеленски. Междувременно Москва заяви, че Киев е атакувал Запорожка АЕЦ трети пореден ден с безпилотен самолет, но украински официални лица отрекоха Киев да има нещо общо с атаките. Русия подложи територията на Украйна на нови обстрели, докато ситуацията по фронтовата линия остава сложна.

През нощта Одеса за пореден път беше атакувана с две крилати ракети, съобщиха регионалните канали в Телеграм. Тревогата бе обявена от 5.29 часа, отбой бе обявен в 5.49 часа като през това време в украинския черноморски град се чуха силни експлозии. Има поражения по инфраструктурен обект, но няма пострадали, съобщи украинското Южно командване, като отбеляза, че противовъздушната отбрана е успяла да свали две от ракетите над морето.

По информация на областния управител, точно в деня, в който Одеса бе освободена от фашистките окупатори, руснаците са ударили обекти на критичната транспортна и логистична инфраструктура. Към момента е известно за двама пострадали служители на транспортната фирма.Нанесени са щети и на енергиен обект, частна къща и няколко коли. По чудо хората не са пострадали, допълни председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер.

За пореден обстрел и в град Херсон съобщи ръководителят на областната администрация Олександър Прокудин.

Южното командване опроверга изявление на представител на властите в Запорожка област, че руснаците са успели да навлязат в село Работино. Военните отбелязват, че стълкновенията в района продължават, но по думите им, контролът на населеното място принадлежи на украинската страна.

Руснаците се опитват да настъпват особено активно на изток и следващите месеци на фронта ще бъдат доста трудни, заяви пък говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов.

А в интервю за германското издание Билд украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Украйна е разработила план за ново контранастъпление.

Ново контранастъпление

"Да, имаме план за контранастъпление. Определено ще спечелим. Нямаме алтернатива. Но не мога да обещая това и да назова датата", подчерта Зеленски.

"Да, Русия има повече хора, повече оръжия. Но обединеният Запад разполага с модерни оръжейни системи. Така че ние ще получим определени технологии. И ако продължим да увеличаваме производството, ако получим лицензи от нашите партньори, не става въпрос за броя на хората. Става въпрос за качеството на оръжията", каза той.

"Тук ние се занимаваме с Путин. Всичко, което той е казал досега - след това е действал по различен начин. Ние не можем да му се доверим. Можем да се договорим за всичко, но въпросът е дали той ще го спази", обясни Зеленски.

В същото време, позовавайки се на призивите за замразяване на войната, президентът заяви, че Путин използва тази пауза само за да се подготви за нова атака.

"Разбира се, някои ще бъдат доволни. Светът ще каже: "Да, успяхме да замразим конфликта, ракетите не летят".

Но това ще е така само докато Русия не увеличи производството и запасите от военно оборудване, ракети, безпилотни самолети и не анализира всички грешки, които допусна в началото", заключи той.

Нов удар по АЕЦ Запорожие

Москва заяви, че Украйна е атакувала контролираната от Русия Запорожка АЕЦ трети пореден ден с безпилотен самолет, но украински официални лица отрекоха Киев да има нещо общо с атаките, предаде Ройтерс.

Украйна отрича да стои зад поредица от нападения с дронове срещу централата през последните три дни, включително три в неделя, които според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) застрашават ядрената безопасност.

"Уникалният учебен център на Запорожската ядрена централа беше атакуван", гласи изявление от контролираната от Русия АЕЦ. Дронът паднал върху покрива на учебния център, се казва в съобщението. Никой не е пострадал.

Кремъл заяви, че ударите с дронове са били извършени от Украйна и са били много опасни.

Украинското военно разузнаване заяви, че Киев не напада ядрени съоръжения.

"Позицията на Украйна е ясна и недвусмислена - ние не извършваме никакви военни действия или провокации срещу ядрени съоръжения", заяви Андрий Юсов, говорител на украинската военна служба, по националната телевизия.

Министерството на външните работи на Украйна подчерта това, като заяви, че Русия е единствената заплаха за Запорожката АЕЦ, която "не само е завладяла, военизирала и се опитва да похити ядрена електроцентрала, но и я използва като платформа за пропаганда."

Държавната информационна агенция РИА съобщи, че атаката с дрон срещу учебния център е станала само 10 минути, след като мисията на МААЕ е минала там.

Извънредна среща на съвета на управителите на МААЕ, свикана от Русия, за да се обсъдят атаките срещу държаната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна, ще се проведе в четвъртък, съобщиха четирима дипломати, предаде Ройтерс.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини