От х:

Днес в x:

„Бухалката“ на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

ДАНС избра кога да нанесе удар по ръководството на митниците. Такива акции са „бухалки“. Но избирателните действия на ДАНС са само едната страна на медала. Главният секретар на МВР със сигурност дължи публични обяснения.

Колко е часът, г-н Коцев, ехидничат от ГЕРБ заради скъпия часовник на главния секретар на МВР. Според премиера в оставка Николай Денков, който поискал обяснение от Живко Коцев, става дума за подарък от приятели. Главният секретар на МВР се оказа защитен свидетел на прокуратурата по разследването в агенция „Митници“. Според доказателства, представени в съда и приети, на летище София била документирана среща на един от обвиняемите - Стефан Димитров с Коцев, комуто предал кутия с часовник. Прокуратурата го определя като „скъп“, а в някои медии изтече контролирана информация, че цената му е 50 000 лева и снимки, потвърдени като автентични. На база тези и други доказателства съдия Тони Гетов остави и Димитров, и шефката на митниците Петя Банкова в ареста.

На прицел - преди избори

Без съмнение ДАНС избра кога да нанесе удара по ръководството на митниците, назначено от министъра на финансите - и съпредседател на ПП - Асен Василев. В междуправителственото безвремие, когато няма кой да бъде посочен като „поръчител“. Контраразузнаването, оглавявано от президентския кадър Пламен Тончев, разработвало Банкова от назначаването ѝ като заместник-директор на митниците миналото лято. А заместник-шефът на ДАНС Петър Петров, заел поста по предложение от „Промяната“, явно не е бил известен.

Така президентското войнство се отблагодарява за упорството на ГЕРБ и ДПС, които провалиха предложението на ПП-ДБ за смяна на директорите на службите, тъй като работели много добре. Такива акции не са резултат от системна работа, а „бухалки“. Впечатляващо е как ДАНС реши да служи на родината след дългата летаргия за болестотворните процеси в държавата -„частното“ ГКПП „Капитан Андреево“, ненаказаното пране на пари, заради което България е в „сивия списък“ на държави под наблюдение, и руските шпионски мрежи.

Скъпите подаръци

Но избирателните действия на ДАНС са едната страна на монетата. Главният секретар на МВР дължи публични обяснения, без да се крие зад следствената тайна, при какви обстоятелства е получил часовника, каква е стойността му и може ли да представи доказателства за твърденията си. Във Фейсбук юристът и старши експерт на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов коментира, че прокуратурата, антикорупционната комисия и ДАНС трябва да кажат това подкуп ли е или не, ако е - защо Коцев не е обвинен, в противен случай е злоупотреба с власт. Ако пък главният секретар на МВР потвърди, че е получил скъп часовник, „такова лице не може да бъде държавен служител, какво остава за висш“.

Има принципен проблем със скъпите подаръци за държавни служители. Съществува Кодекс за поведение на държавната администрация, приет през май 2020 г., и там е вписана забрана да получават подаръци. Тя обаче не обхваща висшите служители, нито членовете на политическите кабинети. Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа критикува през миналата година България, че липсват правила за почтеност и етичен кодекс за висшите държавни служители, в това число за подаръците, за които няма система за регистриране. Проверките на имуществените декларации пък често са формални.

Например американският закон за етиката в правителството (The Ethics in Government Act) предвижда да се декларират подаръци над $480 (866 лева), получени от всички, които не са роднини на задължените лица. Разрешени са по-скъпи подаръци само след искане за писмено одобрение в изрично упоменати случаи - възпоменателни предмети, фонд за правни разходи или лично приятелство. За разлика от България лицата, заемащи висши публични длъжности в САЩ са длъжни да декларират дори сметки на името на децата си, в които депозират средства за образованието им.

През 2014 г. в Германия президентът Кристиан Вулф беше обвинен от прокуратурата, че е позволил на филмов продуцент да плати разноски по престоя му на Октоберфест (докато е бил премиер на Долна Саксония). Съдът отхвърли обвинението, което беше за сума от 719 евро.

Усеща се като през 1990-те

През 1998 ген. Атанас Атанасов, като шеф на контраразузнаването, провежда акции срещу контрабандата на цигари в Хасковско - заради канал, държан от Николай Николов-Паскал. Същият Паскал, когото 26 години по-късно държавата издирва като основен обвиняем за организираната престъпна група в митниците, за участие в която е обвинена и шефката на агенцията. През този повече от четвърт век Паскал не е бил арестуван, нито обвиняван, макар да присъства в оперативни разработки. Няма да е изненада, ако българските служби не го намерят. По БНТ журналистът от „24 часа“ Слави Ангелов каза, че още през 2015 г. е писал къде в Гърция живее въпросният Паскал, но никой не го търси.

А ген. Атанасов, съпредседател на „Демократична България“ (ДБ), казва по БНР, че целта на „многофункционалното оперативно мероприятие“ е да компрометира ПП-ДБ и да бъде отстранен главният секретар на МВР, за да не пречи на купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС.

„Колко е часът?” е въпрос към всички политици, управлявали България във времената, когато контрабандните канали, владени от Държавна сигурност, преминаха в частни ръце - пак с помощта на ДС. Каналите си функционират, сменят се тарторите им - на мястото на убитите Георги Илиев, Косьо Самоковеца, Поли Пантев, Иван Тодоров-Доктора идва нова смяна. А политиците и полицейските босове, опъвали чадър над тях, си носят скъпите часовници.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини