От х:

Днес в x:

Какво да правите, ако ви ухапе змия

Най-важното при ухапване от змия е човек да успее да запази спокойствие, да наложи студен компрес върху ухапаното място или да го полее с вода, а след това и да потърси медицинска помощ. Това казва в интервю за БТА д-р Олимпиада Атмажова, главен асистент в болница „Г. Странски“ - Плевен.

По думите ѝ е мит, че над ухапаното място трябва да се пристегне или на мястото на ухапването да се маже с кал или да се изсмуче отровата.

Противозмийският серум е антидот с отложено действие и поставянето му може да се отложи до 48-ия час след ухапването, като се поставя при строги индикации за ухапване от отровна змия, каза още тя. По думите ѝ змийската отрова от срещащите се в България змии е животозастрашаваща за хора, страдащи от чернодробно заболяване и за деца под 12-13- годишна възраст.

Как да различим отровната змия

В България отровните змии са усойница, пепелянка, както и три вида смок, но смоците не представляват реална опасност за човека, припомни д-р Атмажова. Отровните и неотровните змии се различават по окраската и по размерите. По думите ѝ всички отровни змии са с дължина под един метър и рядко се срещат екземпляри, достигащи до метър. Всички неотровни змии са значително по-дълги. Характерен белег за пепелянката е рогчето на носа ѝ, докато усойницата няма такова.

Опасността

Ухапванията от усойница или пепелянка са животозастрашаващи за хора, страдащи от чернодробни увреждания, за възрастни, които пият над пет медикамента, както и за деца под до 12-13-годишна възраст, каза още д-р Атмажова. По думите ѝ рискът за пациенти, засегнати от чернодробно заболяване, е голям, тъй като отровата на змиите, които се срещат в България, е двукомпонентна и съдържа невротоксини и хематологични токсини. Хематологичните токсини увреждат коагулацията на кръвта, а за да се справи организмът с борбата за добра коагулация на кръвта, е нужна добра чернодробна функция. Факторите на кръвосъсриването се синтезират в черния дроб. При децата опасността е по-висока, ако са с по-ниско тегло, както и заради недобре развитата им чернодробна функция, която трябва да се бори с отровата. Детският черен дроб не е съвсем добре развит на тази възраст, добави тя.

Ухапването

Когато отровната змия хапе, на ухапаното място се виждат само две точки – това са дупчиците, получени от забиването на „кучешките“ ѝ зъби. Ако мястото се зачерви, появи се кръвонасядане, болка, изтръпване, означава, че змията е пуснала отровата си, обясни д-р Атмажова.

При ухапване от неотровна змия, около двете основни дупчици има още няколко точици, което показва, че змията си е подпряла небцето и е захапала.

Змиите не нападат, те са страхливи и тъй като не чуват, при усещане на вибрации веднага се крият. Змията не би нападнала нарочно, освен ако не е заплашена – настъпена, опит за залавяне, удряне с пръчка и др.

Малките змийчета са по-опасни от възрастните екземпляри, тъй като не могат да контролират отделянето на отровата си и при всяка заплаха отделят отрова, която е доста по-концентрирана в сравнение с отровата, отделена от възрастна змия. Възрастните змии могат да разграничат кога има реална заплаха за тях. Скоро започва размножаването на змиите и периодът, който настъпва е опасен. През зимата змията изпада в летаргия – спи и събира сили, за да може да отгледа потомството си. През летните нощи също спи, но има вероятност и през нощта хората да се срещнат със змия, тъй като влечугото спи под камъни или в храсти.

Противозмийски серум

Противозмийският серум е антидот с отложено действие и поставянето му може да се отложи до 48-ия час след ухапването от змия. Серумът се поставя при строги индикации и по лекарска преценка, тъй като не всички ухапвания са причинени от отровна змия, а дори ухапването да е било от отровна змия, тя не винаги отделя отрова. Има т.нар. сухи ухапвания, при които змията хапе, но не пуска отрова, каза още Атмажова.

Поставянето на противозмийския серум може да крие рискове, тъй като и той може да има странични ефекти, като най-големият страничен ефект е алергичната реакция, добави тя. Човекът не се е сблъсквал с конския серум, от който се изработва противозмийският серум, и е възможно да се появи анафилаксия заради серума.

Серумът се съхранява при определени условия и не може да се купи свободно от аптека. Той се съхранява в хладилник, защото е биологичен продукт, който се произвежда от конски серум и задължително се поставя по преценка на лекар.

Спешна помощ

Във всяко приемно спешно отделение и в центровете и филиалите за спешна помощ би трябвало да има противозмийски серум, каза д-р Атмажова и добави, че токсиколозите са против тази възможност, тъй като не всички са запознати с индикациите, при които се поставя такъв серум. По-добре е да се потърси специализирана помощ от токсиколози, но ние сме само в няколко центъра в цялата страна – във Военномедицинската академия и в болница „Пирогов“ в София, в болница „Г. Странски“ - Плевен, във Военноморската болница във Варна и в болница „Св. Георги“ - Пловдив, посочи лекарят.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини