От х:

Днес в x:

Борят се срещу „лошия“ Запад, а пращат децата си там

Те тръбят, че се борят за Ислямската република, но това не им пречи да изпращат децата си да учат на Запад - функционерите в Иран, сред които и председателят на парламента.

Есхаг Галибаф се опитва от пет години да емигрира в Канада. 36-годишният син на председателя на иранския парламент се опитва да получи разрешение за пребиваване в северноамериканската държава от 2019 година. Това показват документи, на които се натъква роденият в Иран журналист Камран Малекпур.

„Отдавна правя разследвания по темата за миграцията към Канада на иранци с връзки с Революционната градия и влиятелни функционери на Ислямската република“, споделя той пред ДВ. „Благодарение на семейните и обществените си връзки с корумпираната система, която потиска населението, тези хора имат нужното образование и пари да заминат на Запад, за да се наслаждават на свободния живот там. В Канада има голяма иранска общност."

Случаят с Есхаг Галибаф е нагледен пример. Синът на председателя на парламента, който е бивш командир от Революционната гвардия, е израснал в един от луксозните квартали на Техеран и е учил в частно училище. Не е завършил с високи оценки, но въпреки това бил приет в частния университет „Азад“. Получил е мястото благодарение на квотна система, според която функционерите и верните поддръжници на режима се ползват с привилегии.

Есхаг следвал не четири, а седем години, докато завърши. След това заминал за Австралия, където платил 300 000 долара за езиков курс и за да следва в университета в Мелбърн. По време на следването си купил две жилища там.

Обвиненията в корупция така и не са напълно разследвани

Бащата на Есхаг Галибаф определя себе си като „воин на Ислямската революция“. Той е заемал редица важни постове - бил е начело на полицията в страната, както и кмет на Техеран. По това време, както показват разследванията на ирански журналисти, е купил много имоти на силно занижени цени, понякога дори наполовината. Освен това Галибаф-баща е налял значителни суми от държавната хазна във фондацията на съпругата си. Тя твърди, че оказва подкрепа на самотни майки или жени, които сами издържат семействата си. Конкретната дейност на фондацията обаче е трудно да бъде установена.

Заради близките му връзки с религиозния и политически водач на Ислямската република аятолах Али Хаменей обвиненията в корупция спрямо Галибаф така и не са били напълно разследвани. Журналистите, написали за тях, са получили присъди по обвинения в клевета.

Омраза срещу „западните ценности“ и потискане на жените

Галибаф е председател на иранския парламент от 2020 година. Като всички други функционери на Ислямската република, той отхвърля ценностите на западните свободни демократични държави и поддържа утвърждаването на шариата и ислямските норми.

Сред тях са законите,  които превръщат жените в безгласни букви. Според тези закони жените нямат право да взимат и най-важните решения в живота си самостоятелно. Дали да следват, да пътуват, да работят или пък за кого да се омъжат - всичко това трябва да бъде разрешено от мъжете в семейството. А който се противопостави, става жертва на жестоки репресии, както при протестите „Жена, живот, свобода“ след смъртта на Джина Махса Амини.

Протестите в Иран през 2022 година бяха посрещнати с брутална реакция от режима   Снимка: AFP

След разкритията, направени от Камран Малекпур по случая Галибаф, в Канада бяха стартирани две петиции, които призовават правителството да не дава виза на сина на бившия върховен главнокомандващ на Революционната гвардия. И те се увенчаха с успех - искането на Галибаф бе отхвърлено от канадския министър на миграцията. Той подчерта, че иранският режим е участвал в терористични атаки и систематично нарушава човешките права, а Канада е на страната на иранския народ.

Предимствата на живота в свободния свят

За Малекпур случаят с Галибаф е прецедент. Досега винаги се е твърдяло, че децата не носят отговорност за делата на родителите си. Така много деца на функционери от Ислямската република са успявали да се установят в Канада с подкрепата на семействата си и впоследствие са помагали и на родителите си да се насладят на предимствата на живота в свободния свят.

Като например Мортеза Талайе, бивш шеф на полицията в Техеран. В края на 2022 година, по време на бруталното потушаване на протестите в Иран, Талайе отива на посещение на дъщеря си в Канада и там е видян в компанията на млада дама в спортен екип в едно фитнес студио. По време на своя мандат като полицейски шеф в Техеран той е отговарял за арестите на жени, които не носят хиджаб. След разпространението на кадрите от фитнес студиото обаче той реагира с видеообръщение, в което заяви, че не дължи никому обяснения за личния си живот.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини