От х:

Днес в x:

Стартира информационният сайт за въвеждане на еврото в България

Изображение 1 от 2

    Информационният сайт за въвеждане на еврото в България стартира, съобщиха от Представителство на Европейската комисия в България

    На https://evroto.bg и За еврото БГ може да намерите най-важната информация за пътя на страната ни към еврозоната.

    Целта на страницата, създадена от Министерство на финансите и Българската народна банка, е да бъде достъпен, полезен и сигурен източник на информация и да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с предстоящото въвеждане на единната европейска валута в България.

    Към момента Проектът на Закон за въвеждане на еврото у нас е публикуван за обществено обсъждане. Всеки може да даде мнение и препоръки до  24 април.  Според разписаното в него се предвижда, че на датата на въвеждане на еврото в България всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани. През първите 6 месеца след въвеждането на еврото, банкноти и монети ще могат да се обменят без такси  от левове в евро в банките, както и в някои клонове на „Български пощи“. В продължение на един месец от фактическото ни приемане в еврозоната ще има период на двойно обращение на лева и еврото, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. По време на този период търговците ще са задължени да връщат ресто в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини