От х:

Днес в x:

Икономисти: Цените няма да се вдигнат след като сменим лева с евро

Ефектът от въвеждането на еврото върху повишението на цените е минимален - в рамките на 0,1-0,2%. Това заяви пред Нова телевизия икономистът Петър Ганев.

Финансовият анализатор Преслав Райков също смята, че покупателната способност няма да се промени след влизането ни в еврозоната.

„В средносрочен и дългосрочен план тя само ще се повишава“, добави той.

Вчера Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане законопроекта, свързан с единната валута. В него са разписани основните промени, свързани с промяната. От документа става ясно колко време ще плащаме и в двете валути и в какъв срок ще трябва да обменим наличните си левове.

Икономистът Георги Ангелов разясни, че закръгляването на пенсиите при преминаване от левове в евро ще бъде нагоре, в рамките на един евроцент. Той допълни, че превалутирането в банките ще става без допълнителни такси, по официалния валутен курс, а не по този на банката.

Преслав Райков даде пример с въвеждането на еврото в Хърватия, където ефектите върху икономиката и туризма са били само позитивни.

„Плашенето, че ще има някаква чудовищна инфлация и хърватската икономика ще замръзне, не се случиха“, заяви Райков.

Петър Ганев каза, че голямото предизвикателство за търговците ще бъде едномесечният период, в който ще може да се плаща и с двете валути. Той очаква България да покрие инфлационния критерий за присъединяване към еврозоната в края на годината.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини