От х:

Днес в x:

Конете Чильо,Зоро и Тайсън обраха наградите в състезанията на Тодоровден в Чепеларе / ГАЛЕРЕРИЯ/

    Вълнуващ и незабравим Тодоров ден се проведе в  Чепеларе . Празникът бе изпълнен с  разнообразна програма,  весели игри, състезания, възможност за езда и кръшни хора.
    Програмата започна с вълнуващо шествие по главната улица на града, начело с иконата на Св. Теодор Тирон и трибагреници, носени от деца в родопски носии. То бе предвождано от гайдарски състав с ръководител Петър Янев към ЦПЛР ОДК - гр. Чепеларе, Фолклорен Ансамбъл „Орфей“ с ръководител Илия Учиков и самодейци от село Орехово, общ. Чепеларе.
    След гайдарите, които докосват сърцата с изпълненията си, като ходеща изложба преминаха множество коне. Шествието завърши пред НЧ „Родопска искра 1880“, където енорийския свещеник отец Димитър изчете молитви за здраве и благополучие, благослови присъстващите на празника и захрани първия кон в шествието.
    Неповторимата майсторка на родопските лакардии Веселина Бабаджанкова бе водещ на богатата празничната програма за Тодоров ден в Чепеларе, която се проведе на три близки локации. Нейното участие, направи слънчевия Конски Великден още по-усмихнат.
    На площад „Олимпийски“ продължиха да ни радват гайдарите и самодейците от община Чепеларе. Конна база „Аспарух“ проведоха забавни игри, от които деца и възрастни спечелиха награди за безплатни уроци по езда.
    Народното веселие на площада продължи с неуморните изпълнители от Виевската фолк група и кръшни хора до късния следобед.
    На площада и около него имаше скара, захарни памуци, понички, продаваха се тениски с бродирани шевици, разхождаха се хора с екзотични животни, а присъстващите се радваха на възможността да избират между три близки локации с различни мероприятия.
    На ул. „Йордан Данчев“, намираща се зад НЧ „Родопска искра 1880“ бе определено мястото за близка среща с коне за езда от Конна база „Аспарух“. С много внимание от тяхна страна децата се радваха да се качат на конете, да се разходят с тях, да ги погалят или само да се снимат с тях.
    До старата Автогара (ул. „Чая“) се проведоха зрелищни състезания по надтегляне с тежковозни породи коне до 500 кг, 600 кг и 700 кг. Освен местни коневъди в състезанията участваха и гости от с. Костандово и гр. Смолян.
    Там бе раздаден постен и месен курбан за здраве и спасение от инциденти в горите, осигурен от хората, занимаващи се с дърводобив на територията на община Чепеларе и граждани, дарили средства в кутии, оставени по магазините в града. Остатъкът от средствата бе добавен към паричния фонд за наградите на победителите в трите места от трите категории на килограми коне, осигурен от Община Чепеларе.
    Поради големия интерес към състезанията и множеството допълнителни участници в тях официалното награждаване на площад „Олимпийски“ започна в късния следобяд  с награждаване на „най-малък участник в народна носия“ и „най-красив кон“, които спечелиха съответно Георги Михаилов Георгиев на 1 г. и З м. и конят Тайсан на Кристина Калинова.
    Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев и зам. –кметът Стоян Кузмов поздравиха и наградиха победителите в състезанията за тежковозни породи коне по категории килограми, които са както следва:
    Категория до 500 кг:
    1. Боян Митев с кон Чильо
    2. Ахил Чавдаров с кон Арап
    3. Алекс Баргански с кон Виктор
    Категория до 600 кг:
    1. Кристина Калинова с кон Тайсан
    2. Михаил Георгиев с кон Любо
    3. Георги Росенов с кон Силвър
    Категория до 700 кг:
    1. Георги Ковачев с кон Зоро
    2. Ради Делиев от гр. Смолян с кон Мечо
    3. Александър Калинов с кон Шарко
    За стопаните на най- силните тежковозни коне по категориите от състезанията, освен паричния фонд и специалните грамоти от Община Чепеларе имаше и много подаръци от спонсори.
    Община Чепеларе като основен организатор на празника изказва искрена благодарност към съорганизаторите си в лицето на Конна база Аспарухов и местните коневъди.
    Благодарности и към отец Димитър и всичи спонсори, които зарадваха първенците със специално изработени дървени купи от , гравирани дъски за мезе,  фуражи и торти о
    Вълнуващ и незабравим беше Тодоров ден в Чепеларе тази 2024-та година. Насладихме се на разнообразна програма, пълна с емоции. Ръководството на Община Чепеларе благодари на всички, които станаха част от празника и го направиха още по-красив, облечени в народни носии или облекло с български фолклорни елементи, като се надява за в бъдеще тази традиция да бъде надграждана, а Тодоров ден все по-емоционален и запомнящ се!
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини