От х:

Днес в x:

Широкото използване на водородно гориво ще струва на Европа и САЩ над 1 трлн. долара

Европа и САЩ ще трябва да изхарчат над 1 трилион долара за изграждане на инфраструктура, за да се даде възможност за широко използване на водородно гориво, заяви в понеделник изпълнителният директор на Mitsubishi Heavy Industries - Емануил Какарас.

В интервю за Ройтерс в кулоарите на енергийната конференция CERAWeek на S&P Global Какарас посочи, че преминаването към водород ще изисква значително ново търсене, което може да дойде само с инвестиции в инфраструктура за намаляване на разходите. Правителствата на Европа и САЩ ще трябва да направят тази инвестиция, отбеляза той.

„Ако вземете предвид финансирането за преодоляване на празнината, лесно ще стигнете до 1 трилион долара“, каза Какарас.

Европейските правителства са отделили 750 млрд. долара и заедно със Закона за намаляване на инфлацията на САЩ, финансиращ водородни проекти, това може да бъде достатъчно, за да се осъществи преходът от изкопаеми горива към чисти горива, посочи той.

Новата инфраструктура за използване на водород в Европа ще стимулира по-широкото приемане на чистото гориво до 2035 г. и ако се комбинира с улавяне и съхранение на въглерод в САЩ за компенсиране на емисиите на парникови газове, енергийният преход може да бъде реализиран, каза още Какарас.

За разлика от това изказване, по-рано през деня главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър посочи на същата конференция, че светът ще бъде по-добре, ако се съсредоточи върху намаляването на въглеродните емисии от нефт и газ, вместо да премине към други енергийни източници и технологии.
Според него, „въпреки значителния си дългосрочен потенциал, водородът все още струва в диапазона от $200 до $400 за барел петролен еквивалент, докато петролът и газът остават много по-евтини“.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини