От х:

Днес в x:

Евровизия 2024: Израел се съгласи да промени текста на October Rain

Израел се е съгласил да преработи текста на песента, която може да бъде представена на „Евровизия“, съобщи  израелският национален телевизионен оператор „Кан“, цитиран от Ройтерс.

Това се случва, след като организаторите на конкурса изразиха несъгласие със стиховете, които сякаш намекват за нападението на „Хамас" от 7 октомври.

„Евровизия“, която тази година ще се проведе от 7 до 11 май в шведския град Малмьо, се обявява за неполитическо събитие и може да дисквалифицира участници, за които се смята, че са нарушили това правило. 

Водещата израелска кандидатура е October Rain („Октомврийски дъжд“) - балада, изпята от солистката Еден Голан.

В текста на песента, изтекъл в медиите, са включени стихове като „Не остана въздух за дишане“ и „Всички те бяха добри деца, всяко едно от тях“ - очевидни намеци за хората, които се скриха в убежища, докато въоръжените лица на „Хамас" извършваха убийства и отвличания на музикален фестивал на открито и други места, което впоследствие предизвика войната в Газа.

Телевизионният оператор „Кан“, който е натоварен да избере представителя на Израел в „Евровизия“, заяви, че е помолил авторите на October Rain и на класираната на второ място песен Dance Forever да преработят текстовете си, като същевременно запазят артистичната си свобода. След това „Кан“ ще избере официално песента, която да изпрати на журито на „Евровизия“.

Израелският телевизионен оператор поясни, че се е съгласил да направи промените след молба на президента на страната Ицхак Херцог. „Президентът подчерта, че особено в този момент, когато онези, които ни мразят, се опитват да изтласкат и бойкотират държавата Израел от всяка сцена, Израел трябва да звучи с гордост и високо вдигната глава и да издигне знамето си на всеки световен форум, особено тази година“, съобщиха от „Кан“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини