От х:

Днес в x:

ГЕРБ и ДПС наредиха само „Хюндай“ да отиде на преговори за нова АЕЦ

Опозицията видя „огромна корупционна дупка, в която ще потънат милиарди"

Проектът за нова АЕЦ край Козлодуй предизвика пореден скандал. В Народното събрание той бе подложен на жестока канонада от критики - като обичайната политическа демагогия този път бе наситена с много притеснителни данни.

След продължили три часа дебати депутатите гласуваха решение, с което на практика нареждат на министъра на енергетиката до преговори за изграждането на нови ядрени мощности на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде допусната само корейската компания „Хюндай“.

Това бе предложение на ГЕРБ и ДПС. Отхвърлен бе проектът, с който от ПП-ДБ настояваха в процедурата да участва и американската „Бехтел“ - за да има конкуренция.

Двата проекта бяха обсъдени и подложени на гласуване, въпреки че много народни представители от различни парламентарни групи отбелязаха, че не е работа на парламента да преценява кой може да изгражда ядрени блокове и кой не.

Междувременно участници в дискусията сравниха новия проект с провалилата се АЕЦ „Белене“, други говориха за корупция и нечисто лобиране, трети - за национално предателство, четвърти заклеймиха технологията, избрана за Седми и Осми блок в Козлодуй.  

Борислав Гуцанов от БСП избухна от трибуната с думите: „див лобизъм, по-некомпетентно и крадливо мнозинство надали е имало“. И определи новия ядрен проект като „дългосрочна корупционна черна дупка, в която ще потънат милиарди“. Впрочем упреци в подобен стил вървяха с години и за злополучната АЕЦ „Белене“ до пълния й провал, само че тогава критиките идваха отдясно.  

Един от пет

Преди дни от държавното дружество „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“ съобщиха, че са прегледали документите на петте кандидата, изявили желание да участват в евентуални преговори за изграждането на 7-и и 8-и блок  - корейската „Хюндай“, американските „Бехтел“ и „Флуор“, и две китайски компании. Според оценителната комисия само корейците отговаряли на всички изисквания. Но друг орган, сформиран от министъра на енергетиката Румен Радев - Управляващ комитет, преценил, че е добре да има конкуренция, и предложил в процедурата да продължи още една фирма - „Бехтел“.

Така се стигна до двата проекта - на ГЕРБ-ДПС и на ПП-ДБ. Хората на Бойко Борисов и на Делян Пеевски успяха да наложат своето решение с подкрепата на ИТН. Преди това обаче заваляха „компромати“.

Съмнения

От „Възраждане“ разкриха, че един от членовете на Управляващия комитет - Антон Иванов, е съветник на енергийни министър и брат на съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов. Антон Иванов е признат експерт, обясни министърът.

Пак от „Възраждане“ посочиха, че двете щатски компании са представили незаверени от одитори финансови отчети за извиналите 5 години, което било недопустимо. В същото време един от китайските кандидати бил отрязан от по-нататъшно участие само защото документите не били подписани с електронен подпис.  

Оказа се, че китайците не са допуснати и защото нямали предишни партньорства с „Уестингхаус“. Но такова условие не е било зададени, когато са ги поканили да кандидатстват.  Според депутатите от „Възраждане“ китайските кандидати са били незаслужено дискриминирани.

БСП постави въпроса за цената на новите ядрени мощности. Румен Гечев обясни, че в САЩ цената на единствения работещ блок с реактор АР1000, е била 14 млрд. долара в идейния проект, а в крайна сметка е надхвърлила 30 млрд. долара. Това ли ще стане и у нас?, попита риторично социалистът.  

Министър Радев не коментира тези числа, само каза, че още е прекалено рано и чак след година, когато по график вече трябва да има окончателно инвестиционно решение, ще има и посочена цена на новата АЕЦ.

Георги Свиленски попита управляващите къде е финансовият анализ за бъдещите блокове, колко би струвал произведеният от тях ток и за колко време биха се изплатили. Не получи отговор.  

Съпартийците му Румен Гечев и Борислав Гуцанов пък разказаха, че в Китай има четири блока с технологията на „Уестингхаус“, които заработили с 9-годишно забавяне и след направени 80 000 промени в първоначалните проекти.

Много от изказалите се депутати припомниха, че в България не бе проведен конкурс за доставчик на реакторите, а направо бе решено това да е „Уестингхаус“.

Владислан Панев от ПП-ДБ се опита да внесе конструктивен дух в дебатите, като предложи проектът за новата АЕЦ да бъде листват на борсата и хората да могат да участват във финансирането, като си купят акции. На фона на валящи критики и съмнения за корупция подобно листване едва ли би предизвикало опашка от кандидат-инвеститори.   

Напред

Сега предстоят преговори с „Хюндай“. Според представения от правителството и одобрен през декември от НС график до 30 април трябва да има избрана строителна компания, до 30 юни трябва да приключат преговорите за изготвяне на договор за инженеринг, фаза 1 (проектиране), между „Уестингхаус“ и предпочетената строителна компания, а до 17 юли - този договор да бъде подписан.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини