От х:

Днес в x:

Градската прокуратура: Делото срещу Пепи Еврото е водено тенденциозно, затова го прекратихме

Делото срещу Петьо Петров-Еврото е прекратено, тъй като било водено с цел да бъдат дискредитирани магистрати.

Така обяснява Софийската градска прокуратура (СГП) в съобщение до медиите главната причина за прекратяването на делото, образувано през май м.г. в Софийската районна прокуратура и впоследствие прекратено от по-горната Градска прокуратура. Районният прокурор Константин Сулев, който си е позволил да привлече като обвиняем Петров, е получил по-късно обвинение в длъжностно престъпление. Обвинението към Петьо Еврото е за незаконно снимане и изнудване.


СГП публикува изцяло и 33-страничното постановление на прокурора Йордан Петров, който е прекратил делото на 13 октомври 2023 г.

Делото е образувано на 29.05.2023 г. „след неоснователно самосезиране на Софийска районна прокуратура по публикация в медиите, придружена със снимков материал“, заявява СГП в съобщението си.

„Производството е провеждано от Софийската районна прокуратура (СРП), въпреки че не е било в нейната компетентност, което е в нарушение на закона. Разследването е било водено целенасочено в определена посока, свързана със събиране на данни за магистрати, като по него са давани и устни разпореждания с цел да се дискредитират определени лица от съдебната система. Целенасочено и умишлено делото не е било изпратено незабавно на Софийска градска прокуратурата, както е следвало да се действа по реда на Наказателно- процесуалния кодекс. Впоследствие е била създадена допълнителна организация делото да бъде държано далеч от компетентната Софийска градска прокуратура“, По сигнал на Висшия съдебен съвет СГП е изискала материалите по делото за осъществяване на служебен контрол. Вместо да бъде изпратено на СГП, делото е било насочено към Върховна касационна прокуратура. Тази прокуратура е установила нередности и е изпратила делото по компетентност на СГП“, пише още в съобщението на градската прокуратура.

Образувани били дела срещу няколко прокурори, които са работили по „Пепи Еврото"

въпреки че то кратко време е престояло в Районната прокуратура. По отношение на повечето от прокурорите производството е прекратено поради липса на основание за търсене на наказателна отговорност. По отношение на други магистрати обаче СГП намерила доказателства „за необичайна ангажираност“ със случая, което поражда съмнение за манипулиране на процеса и можело да доведе до миниране на производството. Сред вторите, предполага се, е именно прокурорът Константин Сулев, който е привлякъл Петров-Еврото под наказателна отговорност и в момента - по информация на „Дневник“ - е още разследван

В прокурорското постановление са разгледани пространно действията по делото на трима прокурори от СРП - Йордан Стоянов, Георги Иванов и Валентин Видов - третият е провеждал разпитите на повечето свидетели.

Отделно в постановлението е обсъдена шефката на Районната прокуратура Невена Зартова, която подаде оставка, а днес - 19 февруари, ръководителката на СГП Илияна Кирилова е сезирала Съдебния съвет с искане на дисциплинарна проверка срещу Зартова.

Това е втора дисциплинарна проверка след поисканата от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов през октомври м.г. Тогава Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу доскорошнат административна ръководителка на СРП Невена Зартова, по което предстои да се произнесе Висшият прокурорски съвет.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини