От х:

Днес в x:

Стогодишен юбилей отпразнува Еленка Хаджийска с роднини и приятели в радомирското село Владимир

Стогодишен юбилей отпразнува Еленка Хаджийска с роднини и приятели в радомирското село Владимир.

Празникът ѝ, състоял се в местното читалище, уважи лично и кметът на община Радомир Кирил Стоев. На тържеството тя получи от него поздравителен адрес, кошница с цветя, икона на св. Димитър и скулптура на прословутия радомирски бозаджия.

Баба Еленка е родена на 12 февруари 1924 г. Тя е от брезнишкото село Велковци. Завършва  Земеделското училище в Брезник. Целия си живот работи на полето като бригадир, звеновод, кантарджия и др. Дядо ѝ по бащина линия е имотен човек и търговец. Преди 68 години жената идва във Владимир, където се омъжва за съпруга си Лозан, от когото се ражда синът им Георги. Казва, че работата ѝ не е била лека, но именно трудът я е съхранил, за да достигне до заветната възраст. Тя помни, че в рода си има и друг столетник. Това е дядо ѝ по майчина линия от с. Гигинци, който е бил майстор строител и доживява до 102-годишна възраст.

Днес столетницата е горда със своя син Георги и снахата Надя, двамата внуци - Лъчезар и Елена и тримата правнуци - Никола, Дарин и Ана. Казва, че домът ѝ винаги е отворен за приятели и сладки раздумки. Жената се радва на любовта и уважението на голямата си фамилия. Дори и на сто баба Еленка продължава да плете и шие без очила, както и да гледа цветя. Не спира да се интересува и от случващото се в държавата, четейки редовно пресата и гледайки новините по телевизията. Допреди четири години редовно е гласувала и на избори. Столетницата не употребява лекарства, алкохол и цигари. Храни се разнообразно и обича всякакви ястия.

Вековният юбилей се превърна в събитие за село Владимир и близките на баба Еленка. Организацията за тържеството бе подготвяна седмици наред. Рожденичката беше поздравена от кмета на селото Сашко Карамиджанов и съселяни. На изпроводяк тя пожела на всички близки и познати здраве, щастие и добри вести.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини