От х:

Днес в x:

Българската “Лев инс” с европейска антинаграда за корпоративно дело шамар

Българската застрахователна компания „Лев инс“ беше отличена с антинаградата за корпоративно “дело шамар” (SLAPP) на годината от Коалицията срещу SLAPP в Европа (CASE). Антинаградата бе обявена на церемония във вторник вечер в Страсбург, информират от АЕЖ в прессъобщние до медиите. “Лев инс” привлече вниманието на журито с рекордното дело за един милион лева, което заведе срещу Mediapool и което наскоро загуби на първа инстанция.

Коалицията, обединяваща над 100 организации от цяла Европа, сред които и Асоциацията на европейските журналисти – България, организира Европейското SLAPP състезание, за да привлече вниманието върху политици и компании, които упражняват съдебен натиск и тормоз над журналисти и активисти. 

“Наградите” се връчват в шест категории: корпорация, политик, държава, абсурдна заплаха, и международен SLAPP ищец на годината, както и награда на публиката: “Побойник на годината”. Журито в първите пет категории тази година бе съставено от петима европейски депутати: Силви Гийом (ПЕС); Владимир Билчик (ЕНП), Еманюел Морел (Левите), Виола фон Кармон (Зелените) и Рамона Стругару (Renew) и представители на гражданския сектор. 

В категорията за корпоративен побойник освен “Лев инс” бяха номинирани и Gaz System (Полша) и Spar (Австрия). 

Призът за политик отиде при италианската министър-председателка Джорджа Мелони; за държава – при Малта, за абсурдна заплаха – Total Energies, а за международен побойник, при швейцарската компания Sakto, която взе и наградата на публиката. 

„Лев инс“ загуби на първа инстанция заведеното от нея дело шамар (SLAPP) срещу Mediapool,  според решение на Софийския градски съд (СГС) от 11 януари 2024 г. 

„Изходът от този казус, макар и на първа инстанция, е важна победа не само за Mediapool, но също за всички медии и журналисти в България, които се борят за качествена журналистика. Но на първо място решението е победа за демократичното право на гражданите да бъдат информирани“, заяви тогава издателят и главен редактор на Mediapool Стояна Георгиева.

Адвокатът по делото и изпълнителен директор на Програма “Достъп до информация” Александър Кашъмов коментира антинаградата така:

Европейското „отличаване“ на Лев инс с публично посочване означава няколко неща: 

1/ Предявеният иск срещу Mediapool е прецедент дори в европейски, а не само в национален мащаб – както с размера си, така и с това, че се търси отговорност на медията там, където е цитиран министър от публичен източник – стенограма от правителствено заседание; 

2/ В България климатът за свобода на словото, а оттук – за публична дискусия по обществено значими проблеми, не е добър. Това ни обрича на корупция и бедност. 

3/ Трябва да се работи в посока по-добра свобода на словото. Това трябва да става както чрез съдебна система, която решава справедливо, така чрез промяна в закона, който позволява SLAPP тормоз над всеки, който говори свободно и критикува. Не на последно място, политиците, държавните служители и големите фирми трябва да проявяват търпимост към критика. Ако не настъпи тази промяна, няма да бъдем нито демократични, нито богати.

АЕЖ използва и това международното “признание”, за да призове отново застрахователната компания да не обжалва решението на съда, който изцяло отхвърли като неоснователен иска ѝ за нанесени вреди.

По повод това дело Асоциацията създаде специален фонд, с който да оказва правна помощ на медии и журналисти, срещу които се водят дела шамари. Сумата от 40 000 лева, необходима на медията, за да организира защита си в това рекордно дело бе събрана само за три дни с помощта на 351 дарители. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини