От х:

Днес в x:

Кои са най-важните финансови стъпки, които трябва да предприемете, преди да се пенсионирате?

Повечето от нас спестяват за пенсиониране през по-голямата част от живота си. Въпреки това, с наближаването му, много от нас не се чувстват подготвени за периода след края на работното си време, съобщи Ен Би Си.

Тъй като пенсионирането е както психически, така и финансов преход, може би ще искате да намерите квалифициран финансов съветник, с когото да работите. Добрият консултант ще ви насърчи да помислите за начина си на живот - къде искате да живеете, дали ще трябва да намалите размерите си, как ще прекарвате времето си.

Основното предимство на консултанта обаче са неговите практически финансови съвети, които ще ви помогнат да извлечете максимална полза от парите си по време на пенсионирането. Ето 5 финансови стъпки, препоръчани от финансовите експерти, които трябва да направите, преди да се сбогувате с работата си.

1. Изчислете паричния си поток и съставете бюджет

Пребройте „източниците на заместване на заплатата“, предлага Марк Зити, от WisMed Financial в Медисън, Вирджиния. „Пенсионните доходи могат да бъдат комбинация от три категории: постоянни- като социално осигуряване, пенсии и анюитети; променливи- включително дивиденти, лихви, доходи от наем или падежиращи облигации; и променливи- като акции."

2. Изчислете нуждите си през целия живот

В допълнение към месечния или годишния бюджет трябва да прецените и колко дълго ще ви стигнат активите. В наши дни все повече хора живеят до 90-годишна възраст и повече, така че дълголетието в семейството ви и здравословното ви състояние са важни фактори.

Помолете консултанта си да прецени колко пари ще са ви необходими. Или го изчислете сами с помощта на пенсионен калкулатор. Повечето компании за финансови услуги ги предоставят на своите уебсайтове, като предлагат оценки въз основа на различни пазарни сценарии.

3. Почистете балансовия си отчет

Изплатете колкото е възможно повече дългове. „Премахването на най-големия ви месечен разход - ипотеката - ще ви даде голяма свобода при пенсиониране“, казва Матю Бенсън, от Sonmore Financial в Чандлър, Аризона. „Изплатете я или поне я намалете."

И все пак Дейвид Менделс, от Creative Financial Concepts в Ню Йорк, предлага да не се бърза с изплащането на ипотеката. „Може да е хубаво да не се налага да плащате тези вноски, но може би е много по-хубаво да имате пари в брой“, казва той.

И в двата случая, преди да спрете да работите, намалете колкото е възможно повече задълженията си по кредитни карти, студентски или лични заеми.

4. Натрупайте пари в брой

Както сега се нуждаете от фонд за спешни случаи, за да покриете неочаквани разходи и да защитите семейното си гнездо, същото важи и за пенсионирането. Според Тес Зиго, от Emerge Wealth Strategies в Палм Харбър, Флорида, някои консултанти препоръчват да се съхраняват парични средства за период до 2 години, които да ви помогнат да платите за неща, в случай че пазарът се понижи и не искате да продавате инвестиции.

5. Подреждане на други дела

Ако починете или сте в когнитивна невъзможност да вземате решения, от съществено значение е делата ви да бъдат подредени. Уверете се, че бенефициентите на финансовите ви сметки са посочени правилно, и се погрижете за актуално завещание, план за имуществото и напреднала здравна директива. Определете личен представител или изпълнител с пълномощно. По този начин е по-вероятно желанията ви да бъдат изпълнени, ако се случи нещо непредвидено. Освен това ще елиминирате всякаква несигурност, която може да доведе до това, че имуществото ви ще бъде подложено на съдебно разглеждане за много дълъг период от време, причинявайки ненужен стрес на наследниците ви и потенциално изяждайки трудно спечелените ви активи.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини