От х:

Днес в x:

32-рата ни Национална антарктическа експедиция тръгва на път този петък

32-рата ни Национална антарктическа експедиция тръгва на път този петък. Групата ще отпътува от Летище София с полет на IТА за Рим и Буенос Айрес. В състава й влизат геолозите, доц. д-р Дочо Дочев, и доц. д-р Любомир Методиев, които ще реализират научен проект в областта на палеонтологията, Иглика Трифонова и Любов Костова - по научно-образователен проект и журналистката Мария Чернева от БНТ. Лекар е д-р Севдалина Михайлова, а ръководител на мисията- проф. дн Христо Пимпирев.

Според публикацията във Фейсбук страницата на Български антарктически институт, в Буенос Айрес групата ще се раздели. Геолозите ще продължат за Сантияго де Чили и Пунта Аренас, откъдето ще летят за о-в Кинг Джордж, съседен на о-в Ливингстън, където е разположена Българската антарктическа станция „Св. Кл. Охридски“€ те ще се придвижат до там с полет, нает от Турската антарктическа програма.

Към останалата част на групата, в Буенос Айрес, ще се присъединят посланикът ни в Аржентина Стоян Михайлов, началникът на ВВМУ „Н.Й Вапцаров“- флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, и генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Те ще летят до Рио Галйегос и оттам с автобус ще достиганат също до Пунта Аренас, откъдето ще стигнат до о-в Кинг Джордж с полет на Португалската антарктическа програма.

Всички ще преодолеят последната отсечка от маршрута, между о-вите Кинг Джордж и Ливингстън, на борда на българския Научно-изследователски кораб „Св.Св. Кирил и Методий“-НИК 421 , който оперира в рамките на Експедицията в архипелага на Южно-Шетлънските острови от началото на годината.

Междувременно НИК 421 се завърна на българската антарктическа база на остров Ливингстън от о.Медиа луна, където българските учени работиха по научните си проекти и доставиха провизии за базата на аржентинските военноморски сили.

Геологът доцент Калин Найденов работи и по проект свързан с датировка на скали, структурен анализ и регионална геология на о.Ливингстън.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини