От х:

Днес в x:

Оранжев код за обилни снеговалежи за Кърджали,ветровито

За 20.01.2024 г. НИМХ-МОСВ обявява „оранжев код“ за областите – Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София, Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали и „жълт код“ за останалите области на страната. В областите с „оранжев код“ се очаква усложнена зимна обстановка: обилни снеговалежи с образуване на снежна покривка 10-15 см, в планинските райони до 25-30 см, рязко понижение на температурите, умерен вятър и условия за виелици и навявания, а в тези с „жълт код“ снеговалежи с образуване на снежна покривка между 5 и 10 см, рязко застудяване и силен вятър.

Днес в цялата страна вятърът ще се ориентира от североизток, ще е умерен и временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с повсеместни валежи предимно от сняг, преди обяд в Югоизточна България и крайните югозападни райони от дъжд, но със застудяването и там бързо ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, в повечето райони между 5 и 10 см; в Предбалкана и Рило-Родопската област, където има условия валежите да са значителни, дебелината на снежната покривка ще достигне до 25-30 см. В Дунавската равнина, Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Сутринта температурите ще бъдат между 0° и 5°, през деня ще се понижават и към 14 часа ще бъдат между минус 3° и 2°. През нощта срещу неделя от север валежите ще започнат да отслабват и да спират.

Над планините ще облачно с валежи от сняг. Ще се образува снежна покривка. По проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен североизточен, а по билата - югозападен вятър. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи, като до обяд и по южното крайбрежие дъждът ще премине в сняг. Ще духа силен североизточен вятър. Максимални температури между 0° и 5°. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В Кърджали ще бъде облачно с валеж от мокър сняг.Облачността ще бъде 99%.Вероятността за валежи е 98 на сто,а очакваното количество-9,23 мм.Ще духа умерен вятър със скорост от 6 м/с.Буря не се очаква.Температурите ще варират от 0 до 9 градуса.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини