От х:

Днес в x:

„Летящият холандец“ на Софийската опера излиза на DVD

„Летящият холандец“, спектакълът на Софийската опера от езерото „Панчарево“, ще се разпространява като DVD и Blu-ray, съобщават от институцията. Записът, направен по време на спектакъла на 16 юли 2022 г. от екип на БНТ, ще се появи на пазара на 19 януари от звукозаписна компания „Dynamic“.

Режисьор на „Летящият холандец“ е Пламен Карталов, диригент – Росен Гергов. В ролята на Холандеца се въплъщава солистът на „Земперопер“ в Дрезден Маркус Маркварт, морякът Даланд е Курт Ридъл. Популярният певец има специално участие в постановката – той подготви стилово и вокално българските певци за ролите им. В актьорския състав са още Радостина Николаева като Сента, Костадин Андреев като ловеца Ерик, в ролите на Кормчията и Мари са съответно Даниел Острецов и Александрина Стоянова-Андреева.

„Задачата ми беше много важна – казва Курт Ридъл. – Немската музика изисква внимателна подготовка и съвсем различен подход, в сравнение, например, с италианската. Фокусирах се върху произношението на немския език, което е много различно. Съгласните трябва да се изговарят добре, а гласните с лекота, светлина, но много директно. Това е нещото, от което те имаха нужда.

Що се отнася до гласовете им – те имат всичко. Гласовете на вашите певци са изключително красиви. Аз просто опитах да им дам пример как да подходят към този репертоар, за да покажат качествата си в пълнота. Много съм щастлив от работата си тук. Певците работят с голяма отдаденост и резултатът е налице.“

Заснемането на „Летящият холандец“ бе огромно предизвикателство и за телевизионния екип, отбелязват от Операта. Екипът на БНТ е с режисьор Ценка Караджиева, звукоинженери Станимир Иванов, Атанас Кулински и Каролина Койнова.

Изданието е със субтитри на английски, немски, френски, корейски и японски.

Това е осмото заглавие от репертоара на Софийската опера и балет, записано и издадено от „Dynamic“.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини