От х:

Днес в x:

Вулкан изригна в Исландия

Вулкан в Исландия изригна около 8 часа сутринта в неделя (14 януари), след като стотици земетресения разтърсиха острова през декември миналата година, съобщава в. „Ню Йорк Таймс“.


Това е петото вулканично изригване в Исландия за две години, като предишното се случи на 18 декември в същия регион югозападно от столицата Рейкявик.


В края на миналата година се наложи стотици хора да бъдат евакуирани от градовете в близост до местата, където се отвориха пукнатини и беше изхвърлена лава, припомня агенция Ройтерс.
Петото изригване е станало северно от град Гриндавик, според местните медии и националната агенция за гражданска защита, съобщава и Би Би Си.


Вулканологът Магнус Туми Гудмундсон, който е съветник към Агенцията за гражданска защита, каза, че се е качил на хеликоптер на бреговата охрана, за да прелети над кратера.
Най-малко 200 земетресения разтърсиха района в близост до Гриндавик – на 32 мили югозападно от столицата Рейкявик. Трусовете започнаха около 3 часа през нощта местно време на 14 януари, според Исландската метеорологична служба.


Преди изригването Агенцията за гражданска защита в страната нареди евакуацията на жителите на Гриндавик и каза, че изхвърлянето на лава е неизбежно. 


Гриндавик e малко рибарско селище с около 4000 души. То беше евакуирано като предпазна мярка още на 11 ноември. Оттогава на жителите е разрешено да се върнат за кратки периоди, преди отново да бъде наредена евакуация през нощта на събота срещу неделя.


Олафур Арндал управлява ресторант в рибарското селище Гриндавик. Той е бил у дома си, когато е получил инструкции от исландските власти да отиде на безопасно място. Мъжът е в шок от случващото се.
„Смаян съм, че е възможно вулкан да изригне буквално под краката ни, толкова близо до града. Това е нещо, в което не мога да повярвам“, казва той пред местната телевизия „Евровижън Нюз“. Признава, че е очаквал изригвания на лава високо в планината, но не и толкова близо до рибарското селище.
Въпреки че вулканичните изригвания не са необичайни за Исландия, голяма част от вулканите „спят“ от около 800 години насам. Тяхното активизиране започна през 2021 г.


В Исландия има 33 активни вулканични системи, най-големият брой в Европа, уточнява АФП.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини