От х:

Днес в x:

Купуването на недостигащ стаж за пенсиониране поскъпва

От днес може да се купува недостигащ стаж за пенсиониране, който поскъпва заради минималния осигурителен доход - от 1 януари той стана 933 лева. Откупуването на една година стаж вече ще струва 2 216 лева, докато сега за това са необходими 1 853 лева. От началото на тази година се увеличиха възрастта и стажът, необходими за пенсия.

154,44 лева струва сега месецът недостигащ стаж за пенсия. От 1 януари ще са необходими 184,73 лева. Максимумът недостигащ стаж за пенсия, който може да се закупи, е до пет години. Това могат да направят предварително и хора, които са били редовни студенти за срока на обучението.

От НОИ периодично отчитат, че всяка година нараства броят на закупилите недостигащите месеци стаж, като това всяка година струва и повече пари заради увеличението на минималната осигуровка. 19,8% от нея е цената за месец. За миналата година близо 4 100 души са купили стаж. Година по-рано те са били малко над 3 800.

Междувременно продължава ежегодното нарастване както на изискваните стаж, така и на възраст за излизане в пенсия.

Догодина за масовата трета категория труд за жените ще се изискват навършени 62 години и 2 месеца и стаж от 36 години и 6 месеца. За мъжете - съответно навършени 64 години и 7 месеца, и стаж от 39 години и 6 месеца. През 2037 година общата пенсионна възраст за двата пола ще се изравни на 65 години при осигурителен стаж 40 години за трета категория труд.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини