От х:

Днес в x:

Централен Белград е блокиран от протестиращи

Ученици, гимназисти и студенти, обединени около инициативата "Борба", продължават 24-часова блокада пред Министерството на държавната администрация и местното самоуправление в Белград, за да изразят недоволството си от режима на Александър Вучич.

Протестиращите искат достъп до избирателните списъци, за да започне разследването на фалшификациите по време на изборите на 17 декември, включително за организирано превозване на избиратели "фантоми" от Република Сръбска и Северно Косово, които да гласуват на изборите в Белград.

За втори път в рамките на една седмица студенти блокират част от централните улици на сръбската столица, за да изразят недоволството си.

БГНЕС

Този път блокадата, която започна от 12:00 местно време (13:00 ч. българско) ще продължи 24 часа, а организаторите получиха подкрепа от страна на редица организации и някои обществени личности.

Инициативата "Проглас", която обединява обществени фигури от различни области, обяви голям митинг утре, 30 декември, в Белград. Хората от днешния палатков лагер ще се присъединят към голямата демонстрация след 12:00ч. местно време. Адвокатът Божа Прелевич ще изнесе публична лекция за това "какво се случва, ако ни арестуват."

Припомняме, че международните наблюдатели посочиха в докладите си много сериозни нарушения в изборния ден, но сръбският президент Александър Вучич заяви, че тези избори са били "най-чистите и справедливи досега". Заради нарушенията членове на опозицията започнаха гладна стачка Те настояват за анулиране на изборите в Сърбия заради кражбата на вота, в която обвиняват Вучич.

Протестите започнаха в деня след вота и бяха предимно спокойни до 24 декември, когато демонстранти се опитаха да нахлуят в Скупщината на Белград. Те счупиха входната врата на историческата сграда в центъра на Белград и прозорци, а полицията отговори със сълзотворен газ и арести. Повече от 30 души бяха арестувани, а срещу групата се води разследване. Опозицията твърди, че случилото се е извършено от провокатори, финансирани от Вучич и съюзниците му.
Президентът и премиерът Ана Бърнабич междувременно благодариха на сръбските служби, че са предупредили Белград относно "бунта на опозицията".

Днес Републиканската избирателна комисия (РИК) отхвърли петицията на коалицията "Сърбия срещу насилието" с искане за анулиране на изборите с обяснението, че гореспоменатата коалиция на градските избори в Белград "няма право да подава петиция до РИК".

Заместник-председателят на комисията Марко Янкович каза, чеупълномощените представители на изборната листа на "Сърбия срещу насилието" са подали петицията до Градската избирателна комисия на Белград (ГИК), която заяви, че въпросът не е в нейната юрисдикция и го препрати към РИК.

Не се забави и изказването на кмета в оставка на Белград Александър Шапич, по темата с протестите в сръбската столица и възпирането на движението, което причини големи задръствания.

Той се извини на всички граждани на столицата и туристите за безпрецедентните задръствания, които "са причинени от незаконни блокади на главните улици" и призова блокадата да бъде прекратена.

Шапич припомни, че задръстванията са обичайно явление покрай новогодишните и коледните празници, но днешното е било допълнително предизвикано от "малка група безотговорни хора".

"Няколко десетки души решиха да блокират главните улици на столицата и да създадат пълен транспортен колапс", каза Шапич и призова хората, които блокират пътища, да не нарушават живота на обикновените граждани, независимо от техните мотиви и различни политически възгледи.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини