От х:

Днес в x:

„Хамас” отказва да освободи заложници преди войната да спре

Хамас - групировката, която контролира ивицата Газа, изключи възможността за освобождаване на заложници, докато Израел не се съгласи на "пълно прекратяване на агресията".

Израел твърди, че е убил повече от 2000 бойци на Хамас в Газа след сключването на примирието по-рано този месец, когато бяха освободени повече от 100 заложници.

Смята се, че около 120 души, отвлечени от Израел на 7 октомври, все още са в плен в Газа.

В ООН продължават усилията за приемане на резолюция относно войната.

САЩ заявиха, че все още имат сериозни опасения относно проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН, чието гласуване сега се отлага за 22 декември.

Седмичното примирие този месец доведе и до увеличаване на потока от помощи в Газа, където ООН предупреди, че населението е застрашено от глад, ако войната между Израел и Хамас продължи.

В Кайро, Египет, се водят преговори за ново примирие, въпреки че първоначалните разговори в сряда не доведоха до споразумение.

В изявление Хамас заяви: "Съществува палестинско национално решение, че не трябва да се говори за затворници или сделки за размяна, освен след пълното прекратяване на агресията".

Не е ясно за кои други палестински фракции се отнася изявлението. Ислямски джихад, по-малка групировка в ивицата Газа, е сред тези, за които се знае, че също държат израелски заложници.

Изявлението на Хамас поставя израелското правителство в много трудно положение.

То заяви, че според него най-добрият начин да се постигне освобождаването на заложниците е военният натиск върху Хамас и провеждането на спасителни операции.

Но досега този подход не е проработил. Само един заложник - Ори Мегидиш - е бил спасен.

Правителството на Нетаняху е подложено на огромен натиск и от страна на роднините на все още задържаните заложници, като някои от тях заявяват, че стратегията на прилагане на сила не дава резултат.

Хамас оказва натиск върху Израел да прекрати напълно войната, но без никакви гаранции, че групировката ще спре въоръжените си действия. Така че израелското правителство не е склонно да прекрати бойните действия, докато не почувства, че е сломило военните възможностите на Хамас, а то все още не е постигнало това.

Израелският доклад за убийството на 2 000 членове на Хамас в Газа този месец дойде ден след като управляваното от Хамас министерство на здравеопазването на тази територия посочи, че общият брой на загиналите там от 7 октомври насам е повече от 20 000 души, включително 8 000 деца и 6 200 жени.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини