От х:

Днес в x:

Западни издания коментират решенията за Украйна, които бяха взети през първия ден от срещата на върха на ЕС

Първият ден от срещата на върха на ЕС и решението за стартирането на преговори за присъединяване на Украйна към блока днес е централна тема в западния печат.

Европейският съюз се съгласи да започне преговори за членство с Украйна, което е важен знак за подкрепа в момент на застой по бойното поле и на фона на колебанията на САЩ дали да продължават финансирането на войната, пише в. „Вашингтон пост“. Реално погледнато пълноправното членство на Украйна в ЕС ще отнеме много време, но все пак стартирането на преговори е исторически момент за страната, коментира изданието.

„Историята се създава от тези, които не се уморяват да се борят за свобода“, написа украинският президент Володимир Зеленски в социалната мрежа „Екс“, а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел нарече вчерашното решение „много силен политически сигнал“.

Лидерите на страните членки на евросъюза обаче не успяха да се споразумеят за отпускането на помощ за Украйна в размер на около 50 млрд. долара, което подчертава разделението сред тях и отново повдигна въпроса дали съюзниците наистина ще подкрепят Киев, „колкото и да е необходимо“, според собствените си думи, пише още „Вашингтон пост“.

Споразумението за преговорите с Киев беше постигнато след седмици на съпротива от страна на унгарския премиер Виктор Орбан, който поддържа приятелски отношения с руския президент Владимир Путин и спира неблагоприятните за Москва решения на ЕС, отбелязва вестникът.

 „Изглежда, че унгарският лидер Орбан е окуражен от политическата безизходица във Вашингтон по въпроса за по-нататъшното финансиране на Украйна и от разочарованието от украинската контраофанзива“, каза пред „Вашингтон пост“ Алиса де Карбонел, заместник-директор на програмата за Европа и Централна Азия в неправителствената организация „Международна кризисна група“.

В навечерието на срещата на върха Европейската комисия обяви, че размразява 10,2 млрд. евро за Унгария, които беше блокирала във връзка с изискванията за спазване на демократичните принципи. В сряда изпълнителният орган на ЕС заяви, че Унгария вече е изпълнила условията, свързани с независимостта на съдебната система, припомня вестникът. Някои анализатори смятат, че размразяването на евросредствата в този момент е съвпадение, но други са на мнение, че Брюксел се е поддал на изнудване. В интервю за агенция „Блумбърг“ тази седмица главният политически съветник на Орбан посочи, че Унгария води сериозни преговори и че размразяването на повече пари може да накара страната да промени позицията си за Украйна, пише „Вашингтон пост“.

Украинският вицепремиер по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина вчера написа в „Екс“, че решенията на Европейския съвет относно Украйна „са част от много по-голям пъзел“. „Залогът е твърде висок, за да си играе някой с него“, допълни тя във връзка с позицията на Орбан.

В крайна сметка Унгария не попречи на вземането на решение за членство на Украйна, което изискваше единодушие. Унгарският лидер напусна залата, като остави решението в ръцете на другите 26 лидери. Той заяви във видео, разпространено в интернет, че е искал да избегне участието в „напълно безсмислено, ирационално и неправилно решение“.

Години наред ЕС се опитва да се справи с противоречията, създавани от Орбан и усилията му да ограничи върховенството на закона и медийните свободи в Унгария, пише изданието „Политико“. Когато Брюксел замразяваше средства за Будапеща, унгарският премиер отвръщаше на удара със заплахи за вето в Европейския съвет.

Но очевидно вчера Орбан доброволно и еднолично се отказа от правото си на глас по въпроса за членството на Украйна в ЕС, отбелязва изданието. Европейските лидерите и дипломати отрекоха да са правили каквито и да било компромиси, довели до това Орбан да напусне залата за ключовото гласуване за стартиране на преговори с Киев. И все пак председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен направи отстъпки пред Унгария в решаващ момент, за да преодолее опозицията на унгарския премиер, посочва „Политико“.

Въпреки че европейските лидери преодоляха първоначалното препятствие по пътя на Украйна към членство в блока, отстъплението на Орбан не гарантира, че Киев ще бъде допуснат ЕС, отбелязва изданието. До пълноправното членство на Украйна остават още много стъпки, които изискват единодушие, и е възможно Унгария да се намеси и отново да възпрепятства този процес. „Това ще бъде чиста агония и вероятно (Орбан) ще се завърне, за да ни захапе“, каза пред „Политико“ служител на ЕС. „Но поне този път се справихме, макар и по малко сюрреалистичен начин“, допълни той.

„Орбан продължава да държи в ръцете си карта, с която да наложи вето“, пише австрийският в. „Пресе“. Лидерът на унгарското правителство, който е лоялен към Кремъл и проявява неблагоразположение към Киев, може да определи по своя преценка, кога да се отвори вратата за членство на Украйна и Молдова и колко дълго ще протекат преговорите, предупреждава изданието.

Според вестника вчера ЕС запази облика си преди всичко пред украинския народ, който е застрашен от една особено мрачна втора зима заради продължаващата война. „Не предавайте украинския народ и неговата вяра в Европа“, призова Зеленски участниците във форума в Брюксел преди началото на консултациите. След като стана известно решението им за преговорите, той заяви: „Това е победа за Украйна. Победа за цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва“.  „Засега обаче това е една чисто символична победа“, отбелязва „Пресе“. „В края на краищата всички участници в срещата на върха и техните щабове запазиха мълчание по ключовия въпрос: кога ще започнат преговорите за присъединяване“, коментира вестникът.

Освен това според изданието решението е взето, без да се посочва за какво точно ще се преговаря. „Тази словесна гимнастика позволява на ЕС да си спечели още няколко месеца за вземането на решение. Но кога? В края на март? След европейските избори на 9-и юни? Или едва през декември 2024 г., когато ще има конференция на страните членки, посветена на официалното стартиране на преговорите за присъединяване, както се говореше на вчерашната среща“, пита се австрийският вестник.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини