От х:

Днес в x:

Австрия се нареди до Унгария и Словакия срещу Украйна

Австрийският канцлер Карл Нехамер се изказа "категорично срещу ускорената процедура" за присъединяване на Украйна и Молдова към Европейския съюз, съобщи пресслужбата на австрийския парламент, цитирана от румънския сайт Диджи24. Канцлерът се изказа на среща с депутати от Комисията за отношенията с Европейския съюз на австрийския парламент.

Според парламента Нехамер е заявил пред депутатите Петра Щегер, Кристиан Хафенекер и Аксел Касегер, че Австрия няма да се съгласи на преговори за присъединяване на Украйна при сегашните условия. Не трябва да има преференциално третиране на Украйна, особено в сравнение с Босна и Херцеговина, която също е кандидатка за присъединяване. Той също така посочи, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не се е консултирала преди да обяви перспективата за преговори за присъединяване на Украйна. Отделно, каза Нехамер, за да бъде ЕС годен за разширяване, трябва да се проведат вътрешни реформи.

Като цяло Австрия продължава да следва линията на ЕС, когато става въпрос за солидарност с Украйна, но без да нарушава неутралитета си. За целта се ограничава преди всичко в рамките на финансовата помощ за Украйна. По този начин Австрия следва политиката на Унгария и Словакия, блокиращи преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Нехамер обаче заяви, че "в знак на солидарност на Украйна и Молдова също трябва да бъде предложена перспектива за присъединяване", но австрийското правителство е против ускорена процедура за тези две държави.

Преди това Унгария и Словакия се противопоставиха на ускорено присъединяване на Украйна към ЕС. Премиерът на Унгария Виктор Орбан предупреди, че може да няма консенсус сред европейските лидери за започване на преговори с Украйна, и заяви, че темата не трябва да бъде в дневния ред на европейската среща на върха на 14-15 декември. Управляващата партия в Унгария твърди, че европейските лидери трябва задълбочено да оценят въздействието на евентуалното членство на Украйна върху кохезионната и селскостопанската политика на ЕС, които са от полза предимно за по-бедните държави-членки, включително Унгария.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини