От х:

Днес в x:

Отлага се гласуването за влизане на България и Румъния в Шенген

Букурещ ще се опита да свика извънредно заседание до края на годината

Присъединяването на България и Румъния в Шенген няма да бъде гласувано в Съвета по правосъдие и вътрешни работи (СПВ) на 4-5 декември и много вероятно то няма да стане факт до края на годината, каквато е целта на двете балкански страни.

Резерви срещу присъединяването на Румъния има само Австрия, докато срещу влизането на България се противопоставя и Нидерландия.

В началото на декември ще се обсъди ситуацията в Шенгенското пространство, но няма да има гласуване за разширяване на зоната за свободно пътуване.

Според румънски източници, цитирани от изданието HotNews.ro, Букурещ ще се опита да свика извънреден Съвет на СПВ след средата на декември, на който ще бъде обсъдено присъединяването на две стъпки, с влизане на въздушните граници, от март 2024 гoдина.

„Няма да има гласуване и темата ще остане в застой, докато не се изясни ситуацията в Нидерландия. Румънците и българите, подкрепени от испанците, настояват темата за присъединяването на Румъния и България към Шенген да остане отложена в дневния ред“, заявиха румънски правителствени източници, цитирани от БГНЕС.

Нидерландия в трудна политическа ситуация, след като крайнодясната, популистка, антиислямистка и евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс спечели драматична победа на предсрочните парламентарните избори. Партията обаче остава изолирана и трудно ще формира правителство.

Правителството на Марк Рюте, което още управлява като служебно, допусна, че може да вдигне ветото, ако има положителна оценка от страна на ЕК. Нидерландия поиска европейска мисия за установяване на фактите.

Австрия пък настоява за цялостна реформа на Шенген, около която няма съгласие.
Според дипломатически източници е много вероятно темата да изчака изборите в Австрия следващата година.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини