От х:

Днес в x:

Окончателно: Куйович остава в затвора за 16 години

Черногорският наркотрафикант Будимир Куйович окончателно бе оставен да лежи 16 години в затвора с решение на Върховния касационен съд. Куйович и тримата му съучастници – Николай Писков, Михаил Янков и Стойко Дойчев обжалваха присъдите си, произнесени от Хасковския окръжен съд и потвърдени от Пловдивския апелативен съд. Четиримата искаха делото да бъде върнато за ново разглеждане на първа инстанция, защото според тях в хода на съдебното следствие са допуснати съществени процесуални нарушения.

Черногорецът е осъден на 16 години затвор при първоначален строг режим и глоба от 220 000 лева за организиране и ръководене на престъпна група за трафик на наркотици. На Николай Писков е наложено наказание от 10 години лишаване от свобода и глоба от 100 000 лв., на Михаил Янков - 15 години затвор и глоба от 200 000 лв., а на Стойко Дойчев - 10 години затвор и глоба от 100 000 лв. ВКС днес потвърди така произнесената присъда, която не подлежи на обжалване.

Върховните магистрати счетоха, че апелативните съдии от Пловдив правилно са преценили доказателствата и мотивирано са произнесли присъдата си. Съдът не прие и доводите на защитата на наркотрафиканта, че са допуснати съществени грешки в хода на съдебното производство.

Куйович стана скандално известен веднага след ареста си в края на 2007 година. Първо заради него си отидоха шефове в МВР, след като се оказа, че са му издали незаконно български документи за самоличност. След това черногорецът бе съден и за хулигански прояви и обида, защото размахваше среден пръст срещу журналисти по време на дело в Стара Загора. На заседанията във ВКС пък Куйович направи откритието за съществуването на черногорски език и поиска преводач, който да не му говори на сърбохърватски.

Докато чакаше решението на Върховния съд, черногорецът поде и кампания срещу отразяващите делата му от журналисти. Досега е завел две дела, като едното е в Хасково, а другото приключи в края на миналата седмица в София. Според Куйович журналистите са го обиждали, определяйки го за сърбин, а той винаги се чувствал черногорец. Софийският районен съд обаче не му се хвана на доводите и оправда набедения от него журналист. Тогава пък бившата му приятелка Теодора Здравкова налетя да бие репортери и фотографи в сградата на съда.

Всъщност опитите му да осъди журналисти са след като не успя да набеди бивши МВР-шефове и министри в корупция. Пред ВКС Куйович се опита да набеди бившия вътрешен министър Румен Петков и бившия главен секретар на МВР Валентин Петров. Твърдеше, че им е давал пари и едва след като спрял да плаща го набедили. Оказа се и доста запознат с политическия живот в страната. Пред върховните магистрати Куйович изтъкна следното: “Дори парламентът ви направи комисия на мое име – “Куйович” и там търсеха кой е Куйович, Уйович и Муйович”. В съдебната зала, на едно от делата през септември м.г., осъденият за организатор на наркоканал сподели и множество критични оценки за страната ни. “Каква е тази държава, тук още има комунизъм и аз съм осъден по политически причини”, възмущаваше се той пред съда.

Сега Куйович ще остане да лежи за 16 години зад решетките. Волно или неволно, черногорецът отново се оказа актуален на политическия живот у нас. Съкилийник е с роденият в Гуантанамо италианец - Педро Лоренцо Багароди. Така покрай откритията за черногорски език на Куйович, се оказа, че при него вече има и затворник от Гуантанамо, което не случайно бе подчертано по време на неуспешното му дело срещу журналист пред Районния съд в София. Източници от затворническата администрация пък довериха, че черногорецът имал намерение да пише и книга. Вероятно и това ще стане, веднага след като приключи серията от дела, които е подготвил срещу журналисти, проследили целия съдебен процес срещу него.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини