От х:

Днес в x:

Андрей Цеков: Строим 5 магистрали, до месец може да се отпуши строежът на ''Хемус''

До края на месеца, най-късно през декември, се очаква да се разреши правният казус с индексирането на цените за строителството на магистрала „Хемус“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред Нова телевизия.

Той беше категоричен, че основният проблем на „Хемус“ е начинът, по който е възлагано строителството – без спазване на правилата на Закона за обществените поръчки. Разрешаването на правния казус ще даде възможност на строителните фирми да започнат да работят с темповете, разписани в графиците, допълни министърът.

„Истината е, че у нас едновременно строим 5 магистрали, което не е нормално за една държава. Бюджетът е една рамка, която дава гъвкавост на министрите да инвестират пари там, където има проектна готовност. В бюджета на АПИ има 2,5 млрд. лева и съм сигурен, че в момента, в който бъде разрешен правният казус с индексиране на цените по договори за „Хемус” ще се активира строителството. Това ще стане до края на годината“, подчерта той.

По думите му лот 1 на магистрала „Хемус“ може да бъде завършен в рамките на следващата година. При индексация на договорите лот 3 може да бъде достроен следващата година, а лот 2 – да напредне две трети. По последни разчети аутобанът може да стигне до Велико Търново около 2027-ма година, но за 7-и и 8-и участъци се налага да се промени трасето.

Министърът добави, че в В процес на изграждане освен магистрала „Хемус“, са и магистралите „Европа“, „Струма“, Русе-Велико Търново, скоростният път Видин – Ботевград.

Двата лота на скоростния път Видин – Ботевград между Мездра и Ботевград трябва да са готови до края на 2025 г., като в края на тази година трябва да се отвори трасето за движение, но ще продължи работата по изграждането на мостовите съоръжения.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини