От х:

Днес в x:

Дай боже, дерогацията да счупи сглобката, пожела си Делян Добрев

Дай боже, дерогацията за внос на руски петрол да счупи сглобката, каза тази сутрин в Народното събрание депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Публикуван вчера съвместен анализ, изготвен от "Глобъл Уитнес", базирания в София Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, разкри, че бургаската рафинерия, която е собственост на руския енергиен гигант "Лукойл", е заобикаляла забраната на Европейския съюз за търговия в държави членки с продукти, произведени от руски петрол.

Според доклада "Лукойл Нефтохим Бургас" се е възползвал от дерогацията за внос на руски петрол, договорена с Европейската комисия, и е натрупал солидни печалби. Анализаторите са на мнение, че тя произвежда горива и масла от евтината руска суровина, които изнася за страни извън ЕС.

Делян Добрев предлага отмяна на дерогацията още от юни, като искането му бе активно подкрепено от ДПС. Днес Добрев изтъкна, че вече над една година се ползва дерогацията за внос на руски петрол в "Лукойл Нефтохим Бургас", а компанията и не плаща свръхпечалбите си. "Радвам се, че ЕК започва това разследване и тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин", каза той. 

Той заяви, че ще внесе ново предложение за премахване на дерогацията, при положение че вече на всички в чужбина им е ясно какви са ефектите от нея. Според него облагодетелстването на "Лукойл" се е случвало с активната подкрепа на сегашния премиер Николай Денков и бившия премиер Кирил Петков.

"Голяма опашата лъжа е, че рафинерията осигурява месеци, в които да не работи с руски нефт. От дерогацията се е облагодетелствала Русия. Ползата за българския потребител е нула", каза Делян Добрев. 

По думите му над 50% от доставките на "Лукойл" са били с неруски нефт през 2021 г. "Тогава цените бяха по-евтини - 2 лв.", напомни Делян Добрев. 

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски заяви, че дълго време не са били чувани по отношение на дерогацията и че се е наложило международни разследвания да го потвърдят. Според него дерогацията трябва да се отмени веднага. 

Бившият министър на енергетиката от БСП Драгомир Стойнев коментира, че дерогация е била дадена от ЕК, за да осигури стабилност на пазара не само на Балканите, но и в други държави. 

Той обаче каза, ако някой е "правил шашми", е необходимо действително да има разследване. Стойнев каза, че трябва да се докаже дали конкретни министри са се облагодетелствали от дерогацията. 

Депутатът от "Има такъв народ"Павела Митова заяви, че ако действително има схеми на кабинета на Денков от тази дерогация, то трябва да се разследват и виновните да си понесат наказателната отговорност. По отношение на днешната дата лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов каза, че са "превъртяли  демокрацията". По думите му днес децата на свалените през 1989 г. комунисти управляват.  

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини