От х:

Днес в x:

Мъжката менопауза - мит или реалност

За менопаузата се говори много и дори често шеговито, въпреки че този период от живота на жената е свързан с поредица физиологични промени и неразположения. А в последните години учените разглеждат все по-задълбочено идеята, че и мъжете също преминават през сходен етап на промени.

Наскоро самият Роби Уилямс се оплака, че е изпаднал в подобен период, който медицината нарича андропауза. Освен че няма настроение и сили, косата му е започнала да оредява, а с жена му почти не правят секс напоследък. Той дори се е подложил на терапия с инжекции тестостерон, но му се е наложило да я прекрати.

За разлика от жените, при които се забелязва рязък спад на половите хормони и фертилността, при мъжете тестостеронът намалява постепенно с напредване на възрастта. След 30-годишна възраст спадът е с 1% на година. А това може да доведе до еректилна дисфункция, безсъние, покачване на тегло, загуба на костна плътност, изпотяване, дискомфорт в гърдите, намалена мускулна сила, умора.

При повечето мъже не се забелязват никакви симптоми преди 40- или 50-годишна възраст. Но въпреки хормоналните промени, които могат да останат и напълно незабелязани, мъжете могат да останат способни да имат деца до 80-годишна възраст. Според учените мъжете, които страдат от диабет или са с наднормено тегло, по-често изпитват симптомите на андропауза.

А често тези симптоми може да са в следствие по-скоро на метаболитен синдром, нездравословен начин на живот, хроничен стрес. Еректилната дисфункция пък може да е първи признак на сърдечно-съдово заболяване, затова не бива да се приписва само на хормоните, предава Daily Mail.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини