От х:

Днес в x:

Президентът сезира Конституционния съд за таксата за пренос на руски газ

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане разпоредби от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, да бъдат обявени за противоконституционни. С тях се налагат "енергийни вноски" върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната. С въведената такса от 20 лв. за мегаватчас за пренос на газ през България управляващите твърдят, че целят да намалят печалбите на "Газпром".

Преди седмица Сърбия и Унгария обвиниха България във враждебни действия срещу двете страни и подкопаване на енергийната им сигурност, като обещаха да координират отговора си на решението на България да въведе такса върху руския газ, който е доставен през нейна територия. Медии в Гърция също подхванаха тезата, че заради 20 лв./мВтч за руски тръбопроводен газ не само пренесен към трети страни, но и внесен от потребители в България, ще се вдигнат цените и там. И сърби, и унгарци заявиха, че ще говорят за проблема си с президента Радев.

В искането си до Конституционния съд президентът посочва, че са нарушени редица положения от Конституцията. В искането е посочено, че оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената "вноска" и дали тя представлява данък, такса или мито. Отбелязва се също така, че са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива. Не на последно място, законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава.

Отбелязано е също, че държавите-членки на ЕС са в митнически съюз помежду си и е въведена забрана не само за мита между държавите членки, но и за едностранно налагане на "всички такси с равностоен на мито ефект". В същото време при отношенията на държавите членки на ЕС с трети страни се прилага Обща митническа тарифа, която се определя от Съвета по предложение на Европейската комисия. Режимът на санкциите на ЕС също не предвижда държавите членки да налагат самостоятелно допълнителни ограничения.

Държавният глава вече заяви, че решението на българския парламент води до неприемлив риск за декапитализация и фалит на структуроопределящо за българската енергетика дружество, каквото е "Булгартрансгаз", и това е допълнително основание той да упражни своето правомощие да сезира Конституционния съд. Премиерът Николай Денков вече опроверга тази теза на Радев.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини