От х:

Днес в x:

Лекарствата от паралелен внос са недостъпни заради проблеми с е-рецептата, съобщават от асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства

Лекарствата от паралелен внос са недостъпни за пациентите след проблеми с въвеждането на е-рецептата за антибиотици и антидиабетни продукти, съобщиха от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. От 16 октомври 2023 г. в асоциацията се получават сигнали за множество върнати пациенти с е-рецепта за антимикробни продукти от паралелен внос, които не могат да получат в аптеката, въпреки че са налични. Проблемът се състои в това, че когато се изписва лекарство в електронната рецепта, то е обвързано не само с търговското наименование, концентрацията и размер на опаковката, но и с неговия национален номер, което нормативната база не изисква, допълниха от асоциацията.

Процесът е един и същ и за лекарствен продукт, заплащан от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), лекарство по „бяла“ рецепта на свободна продажба или продукт, отпускан без лекарско предписание. При лекарствата, заплащани от НЗОК, има и код по НЗОК. Фармацевтът в аптеката няма право да отпусне идентично лекарство, но с различен национален номер или различен НЗОК код. Тази мярка на практика не отчита наличието на продукти от паралелен внос и реално ефективно ги спира от продажба на българския пазар и лишава пациентите от тях, добавиха от асоциацията. Мярката е въведена с цел справяне с недостига на антибиотици и диабетни лекарства, но на практика аптеките връщат пациенти, въпреки че лекарството е налично, но с друг код. Продуктите от тези терапевтични групи се внасят в България от паралелен внос от години и пациентите и пазарът, в голяма степен, разчитат на тези количества, за да се задоволи търсенето.

От асоциацията описват различни примери, в които пациентите не могат да получат лекарството си - лекар изписва национален номер на първовносителя, но аптеката разполага с медикамента от паралелен внос; първовносителят има временен проблем с доставките, а пазарът е осигурен с количества от паралелен внос, но те са недостъпни за пациента, защото в е-рецептите фигурират националният номер и НЗОК кодът на първовносителя.  

От асоциацията апелират за спешна корекция в заданието за софтуера за електронната рецепта и предлагат в електронната рецепта всички национални номера на еднакви и подобни продукти по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина да са асоциирани. Така рецептата на пациента ще бъде изпълнена с наличния в аптеката изписан продукт, независимо от вносителя му. Друг възможен вариант, който да не възпрепятства достъпа на болните до лечение, е да отпадне националният номер на продукта и рецептата да се изписва само по наименование на лекарствения продукт, форма, концентрация и размер на опаковката.  

От 16 октомври, след обнародване в Държавен вестник, рецептите за антибиотици и за медикаменти за лечение на диабет се изписват по електронен път.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини