От х:

Днес в x:

Украйна съобщи за напредък в южната част на страната, удържа постигнатото на изток

Украинските сили отбелязаха известен напредък в настъплението си на юг като част от изтощителната контраофанзива за връщане на областите, завзети от Русия при 19-месечното ѝ нашествие в съседната страна, съобщиха украински военни, цитирани от Ройтерс.

Силите на Киев се противопоставят и на руските опити да обърнат успехите на източния фронт, постигнати от Киев след началото на контраофанзивата през юни. Руското министерството на отбраната от своя страна съобщи за известни успехи на своите войски на източния фронт.

Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери информацията от бойното поле.

Южната група сили на Украйна отбеляза напредък, докато Киев продължава да се стреми да достигне Азовско море, за да раздели окупираната от Русия територия на юг и на изток. "Постигнахме частичен успех западно от Роботине (Работино)", заяви пред националната телевизия говорителят на южната група Олександър Щупун, като отбеляза, че украинските войски "продължават да укрепват позициите, които държат".

"В някои райони напредваме от 100 до 600 метра", уточни той.

Придвижването на юг е по-бавно от светкавичните завоевания преди година в североизточната част на страната. Но украинските войски са превзели редица села и официални лица твърдят, че се готвят за нови настъпления около Роботине и други селища.

Украинският генерален щаб съобщи, че неговите сили са отблъснали руски нападения край Роботине и Вербове (Вербово). Руските сили не са успели в опитите си да си върнат територии край Андреевка, село в Източна Украйна, което силите на Киев си върнаха миналия месец.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърля критиките, че контраофанзивата не дава очакваните резултати и се забавя поради стратегически грешки.

Кампанията в Източна Украйна се фокусира върху превземането на селища с цел да се върне контролът над опустошения град Бахмут, превзет от руските сили през май, след месеци на сражения.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини