От х:

Днес в x:

Откриха дрон край Тюленово с прикрепено към него вероятно взривно устройство

Изображение 1 от 4

    Район около Тюленово е отцепен от полицията и военните заради сигнал за открито летателно средство. По непотвърдена информация се касае за дрон, към който има прикрепено вероятно взривно устройство. В момента текат специализирани действия на място, очаква се официална информация от властите. 

    Сигналът е подаден снощи, около 22:00 ч. 

    В социалните мрежи първо са публикувани снимки от Радослав Русев. Той твърди, че до късно снощи устройството е било заседнало на скалите и е имало светлинна индикация.

    "Цялото устройство е дълго между 3 и 3.5 м, а бомбата – около 50-60 см. В района има ресторант и хотели, а институциите бездействат вече 10 часа", посочи Русев. 

    Гости на хотела, който менажира той, са видели дрона да се носи в морето на няколко километра от скалите, на които е заснет.

    От Министерството на отбраната информираха, че модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморска база Варна е задействано по сигнала.

    Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 06:10 ч. тази сутрин. На място той ще извърши разузнаване на предмета, след което ще бъде взето решение къде да бъде извършено обезвреждането.

    Военнослужещите действат след постъпило искане от областния управител на Област Варна и по разпореждане на началника на отбраната.
      
    Според Димитър Ставрев - експерт от сп. „Клуб Криле", към безпилотния летателен апарат има прикрепена мина.

    „Това е типична конфигурация от конфликта в Украйна. И двете страни използват подобни апарати”, категоричен е Ставрев. 

    По думите на специалиста може да се предположи, че това е един от дроновете, които се използват от украинските въоръжени сили за атака над Кримския полуостров. „Сблъсъкът не е бил достатъчно силен, за да се взриви устройството”, допълва експертът.
      
    Васил Данов е военен експерт и член на Атлантическия съвет. Той е категоричен, че устройството трябва да бъде обезвредено, защото може да бъде опасно.

    „Прилича ми на мина, която може да нанесе поражения на жива сила, военнослужещи. Твърде малка е да порази морски съд”, смята експертът.

    Според него е възможно устройството да е повредено от морската вода. 
      
    Темата коментира и бившият военен пилот ген. Спас Спасов. 

    Той оприличи прикрепеното оръжие към дрона като снаряд.

    Източник: Дарик

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Хи
      Химена
      3 -1
      09:44, 18 сеп 2023
      Украйна ни връща мунициите . Няма страшно и по - зле ще става ! Самолетите и те започнат да се връщат. Всички ще си мълчим , нищо няма да направим . Страх ни е от Бойко - българоубиеца.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини