От х:

Днес в x:

Обнародвани са интервенциите в Стратегическия план за секторите "Мляко и млечни продукти" и "Плодове и зеленчуци"

Наредба за условията и реда за прилагане на интервенции от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. в секторите "Плодове и зеленчуци" и "Мляко и млечни продукти" е обнародвана в Държавен вестник, съобщи Министерство на земеделието и храните.

С приемането на Регламент (ЕС) 2021/2115 за подпомагане за стратегическите планове, които трябва да бъдат изготвени от държавите членки по линия на Общата селскостопанска политика, сектор "Плодове и зеленчуци" се подкрепя посредством избрани видове интервенции по чл. 47 от същия регламент, а сектор "Мляко и млечни продукти", чрез избрани видове интервенции по чл. 67, заложени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България 2023-2027 г. 

Интервенциите по оперативни програми в сектор "Мляко и млечни продукти" ще се прилагат за първи път. Те ще се изпълняват от признати от министъра на земеделието и храните организации на производители, асоциации на организации на производители и от групи на производители от сектора.

Наредбата урежда общите положения, свързани с подпомаганите интервенции и дейности, финансовите условия за подпомагане и недопустимост за двойно финансиране, общите изисквания към кандидатите и реда за кандидатстване по всяка интервенция, както и условията за изплащането на финансовата помощ, контрола върху изпълнението на дейностите, мониторинга и докладването пред Европейската комисия за прилагането на интервенциите, заложени в Стратегическия план. 

С наредбата са регламентирани допустимите кандидати, общите изисквания, на които трябва да отговарят, както и специфичните условия за подпомагане по отделните дейности от интервенциите в сектора. За всяка интервенция са уредени видовете разходи, допустими за финансиране, както и условията за тяхното подпомагане.

В нормативния акт е разписан редът за кандидатстване по интервенциите в секторите "Плодове и зеленчуци" и "Мляко и млечни продукти". Подаването на заявленията за подпомагане ще се извършва чрез Системата за електронни услуги (СЕУ) и комуникацията между Държавен фонд "Земеделие" и кандидатите ще се извършва само в системата. Подробно е разписан и редът за изплащане на финансовата помощ, проверките на които подлежат сдруженията, регламентиран е и редът за сключване на договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Държавен фонд "Земеделие".

С прилагането на Наредбата се очаква да се стимулира сдружаването на земеделските стопани в Република България с цел изпълнението на оперативни програми.

На заседание на Комисията по земеделието, храните и горите по-късно днес ще бъдат представени предвидените от Министерството на земеделието и храните промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини