От х:

Днес в x:

Великобритания се присъединява отново към научната програма на ЕС "Хоризонт"

Великобритания обяви в четвъртък, че ще се присъедини отново към водещата научна изследователска програма на Европейския съюз "Хоризонт" в "специално" ново споразумение след последвал Брекзит спор, предаде "Ройтерс".

Кабинетът на премиера Риши Сунак каза в изявление, че британският лидер е осигурил "подобрени финансови условия за асоцииране" съгласно условията на споразумението с ЕС.

"Работихме с нашите партньори от ЕС, за да се уверим, че това е правилната сделка за Обединеното кралство, отключвайки несравними възможности за изследвания, както и правилната сделка за британските данъкоплатци", подчерта Сунак.

От офиса на Сунак казаха, че Великобритания освен това ще се асоциира към европейската програма за наблюдение на Земята "Коперник", но е решила да не се присъединява към програмата на ЕС "Евратом" и вместо това е избрала да следва национална стратегия за термоядрена енергия.

Съгласно търговското споразумение за Брекзит, подписано в края на 2020 г., Великобритания договори достъп до серия от програми на ЕС за наука и иновации, включително "Хоризонт", най-голямата програма на ЕС за финансиране на изследователи с общ бюджет от 95.5 милиарда евро.

ЕС блокира участието на Великобритания поради спор за търговските правила след Брекзит, отнасящи се до Северна Ирландия, но по-рано тази година беше постигнато споразумение за разрешаването му, отваряйки вратата на Великобритания да се присъедини отново към "Хоризонт Европа".

Великобритания се питаше колко ще трябва да плати, за да се присъедини отново, след като пропусна две години от седемгодишната програма.

Министърът на науката и технологиите Мишел Донелан каза пред Times Radio, че Великобритания няма да плаща за годините, в които участието ѝ е било замразено, и че има механизъм за "възстановяване", който ефективно ще осигури отстъпка, ако Великобритания получи по-малко от програмата, отколкото е вложила.

Великобритания и Европейската комисия отбелязаха в съвместно изявление, че споразумението има "подходящи условия", които отразяват годините на отсъствие на Великобритания.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини