От х:

Днес в x:

Западни издания коментират изненадващото посещение на Блинкън в Киев

Блинкън посещава Киев на фона на смъртоносен руски удар срещу Константиновка, пише в заглавие  "Политико".

Пътуването на американския държавен секретар Антъни Блинкън има за цел да оцени продължаващата от три месеца контраофанзива на Украйна и да потвърди неизменната подкрепа на САЩ за опитите на Киев да изтласка руските войски, посочва изданието.

Блинкън пристигна на изненадващо двудневно посещение в Киев вчера сутринта, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, премиера Денис Шмигал и външния министър Дмитро Кулеба, и за да потвърди "неизменния ангажимент на САЩ за суверенитета, териториалната цялост и демокрацията в Украйна" на фона на продължаващата украинска контраофанзива, посочи в изявление Държавният департамент.

"Постигнахме добър напредък в контраофанзивата", каза Блинкън на Кулеба, цитиран от американското външно ведомство.

Новият пакет американска помощ за Украйна е на стойност 1 млрд. долара и включващ финансова и хуманитарна помощ, каза високопоставен служител на Държавния департамент, цитиран от Асошиейтед прес.

"Предлагаме допълнителна помощ за Украйна в различни области, но тази помощ всъщност не означава нищо, ако не се използва ефективно", каза Блинкън в реч в американското посолство в Киев и добави, че много украински служители уверяват, че "помощта, която предоставяме, се използва ефективно и правилно".

На фона на корупционните скандали в Украйна гарантирането, че американската помощ се разпределя отговорно, е проблем за републиканците в САЩ, които са скептично настроени към предоставянето на дългосрочна помощ на страната.

Кремъл разкритикува новия пакет помощ, като говорителят Дмитрий Песков заяви, че американската помощ "не може да повлияе на хода на специалната военна операция" – терминът, който Москва използва за инвазията си в Украйна.

Блинкън обаче подчерта, че целта на Вашингтон е да помогне на Украйна да си върне териториите и да постигне благоденствие след войната.

"Искаме да сме сигурни, че Украйна има това, от което се нуждае, не само за да успее в контраофанзивата, но това, от което се нуждае в дългосрочен план, за да сме сигурни, че тя има силни възпиращи способности", каза още Блинкън пред Кулеба.

Пътуването до Украйна е четвъртото на Блинкън от началото на войната, включително една много кратко пребиваване на полско-украинската граница през март 2022 г., само месец след руската инвазия.

Четвъртото посещение на Блинкън в Украйна беше помрачено от руския удар срещу град Константиновка, близо до фронтовата линия в Донецка област, посочва в коментар в. "Вашингтон пост". Това беше един от най-смъртоносните удари срещу цивилни в 18-месечната война. Освен 17-те убити, най-малко 32 души бяха ранени.

Посещението на Блинкън има за цел да оцени напредъка на тримесечната контраофанзива на Украйна и да даде знак за продължаваща подкрепа от страна на САЩ, тъй като някои западни съюзници изразяват безпокойство от бавния напредък на Киев срещу руските сили.

"Решени сме също така да продължим да работим с нашите партньори, докато те изградят и възстановят една силна икономика, една силна демокрация", каза Блинкън.

Новият пакет американска помощ включва около 175 млн. долара под формата на въоръжение, което ще бъде предоставено от запасите на Пентагона, а други 100 млн. долара са под формата на безвъзмездни средства, които да позволят на украинците да закупят допълнително въоръжение и оборудване, съобщи Държавния департамент.

Отбелязвайки напредъка в контраофанзивата, Блинкън заяви, че новата помощ "ще спомогне за поддържането на контраофанзивата и за увеличаване на темпото ѝ". Той заяви, че новата военна помощ ще включва изпращането на американски танкове "Ейбрамс" през есента, както и обучението на украински пилоти на изтребители F-16, което ще допълни обучението в Европа.

В допълнение към военната помощ Блинкън обяви близо 805 млн. долара помощ за Украйна, която не е свързана с оръжия, включително 300 млн. долара за правораздаването, 206 млн. долара хуманитарна помощ, 203 млн. долара за борба с корупцията и 90,5 млн. долара за разминиране, съобщи Държавният департамент.

Пакетът включва и обявеното по-рано предаване на Украйна на замразени активи на руски олигарси в размер на 5,4 млн. долара.

Помощта, обявена от Блинкън, идва от средства, одобрени по-рано от Конгреса. Американският президент Джо Байдън поиска още 21 млрд. долара военна и хуманитарна помощ за Украйна за последните месеци на 2023 г., но не е ясно каква част, ако изобщо има такава, ще бъде одобрена, посочва "Вашингтон пост".

Много конгресмени републиканци са предпазливи по отношение на предоставянето на по-голяма помощ, а кандидатът за президент на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп, разкритикува финансовата подкрепа от САЩ. Проучванията на общественото мнение също показват спад в подкрепата за войната сред американското общество.

След като пристигна в Киев, Блинкън положи венец в Берковецкото гробище в памет на украинските войници, загинали в защита на Украйна.

По време на срещата си с Блинкън украинският премиер Денис Шмихал заяви, че Украйна е благодарна на САЩ, че парите идват под формата на безвъзмездни средства, а не на заеми, които биха я вкарали в дългове.

Посещението на Блинкън идва, след като някои от съюзниците на Украйна изразиха в частни разговори безпокойство, че украинските войски може да не успеят да постигнат целите си.

Въпреки че САЩ са обезпокоени от някои спорадични неуспехи на бойното поле, американски служители заявиха, че като цяло все още са окуражени от начина, по който Украйна се справя с положението на фронта, особено от възможностите на противовъздушната ѝ отбрана да сваля руски дронове, насочени към Киев.

Западните анализатори и военни служители предупреждават, че успехът на контраофанзивата далеч не е сигурен и че може да отнеме години. Според експерти една дълга война на изтощение може да се проточи през следващата година и след това.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини