От х:

Днес в x:

Обмисля се смесено финансиране за висшето военно образование

Ще се мисли за възможности висшето военно образование да се финансира не само от Министерството на отбраната (МО), както е сега, а и частично от Министерството на образованието и науката (МОН). Това коментираха премиерът акад. Николай Денков и ръководството на Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ) във Факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ в Шумен, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Около 8 млн. лв. е недостигът само в нашия университет. Неравнопоставени сме на другите висши училища. Нашите студенти са забравени от МОН. Това затруднява инвестициите например в студентски общежития и студентско хранене“, каза началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. „Най-доброто, което можем да направим, е финансирането за вашите студенти да идва от МОН и те да имат права като всички останали студенти. Поддръжката на технологичното оборудване и материалната база да остане към МО. Разпределението трябва да бъде направено много внимателно“, отговори акад. Денков.

Военният факултет в Шумен има голям потенциал да разшири обучението в инженерните специалности, включително за цивилната промишленост в Североизточна България, стана ясно на срещата. В тази част на страната бизнесът има голяма нужда от висококвалифицирани специалисти в тази сфера. „Вашето висше училище е част от решението на проблема с кадрите в региона“, подчерта премиерът.

Държавата трябва да инвестира във военната наука и да подпомага развитието на отбранителните технологии. Те могат да имат много граждански приложения и тъкмо това съчетание трябва да подкрепим по всякакъв начин, отбеляза министър-председателят.

Той изяви готовност да работи за възвръщане на авторитета на военната професия, което ще увеличи и броя на качествените кандидати във висшите военни училища. „Модернизираме техниката, повишаваме заплатите и социалните разходи. През следващата година средствата за отбрана ще бъдат 2% от БВП, а през 2025 г. дори повече заради плащанията за нови самолети“, обясни акад. Денков.

„След пет години вие ще сте пораснали, ще бъдете мъже и жени, които са готови да преодоляват препятствия и ще бъдат уверени в себе си. Отделно ще получите и образование, с което ще можете да намерите реализация както във военното дело, така и в гражданска специалност. Това е богатство, което ще можете да използвате цял живот“, обърна се премиерът към най-младите курсанти във факултета в Шумен. Той ги увери, че като бъдещи офицери от българската армия те ще бъдат част от най-съвременните, най-модерните и най-мощните въоръжени сили в света – тези на НАТО.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини