От х:

Днес в x:

Посланик Секизкьок: Инвестициите на турски компании в България достигат 2,5 млрд. евро

Изображение 1 от 2

    В България работят около 70 големи турски компании, чиито инвестиции достигат 2,5 милиарда евро, а откритите работни места са 15 000. Това каза днес в Шумен посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок пред участниците във форума „Възможности за пазара на труда в Североизточна България“, организиран от МТСП.

    В разговора участват премиерът акад. Николай Денков и министрите на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, на образованието и науката проф. Галин Цоков, на икономиката и индустрията Богдан Богданов и на иновациите и растежа Милена Стойчева.

    Турция е третият по големина търговски партньор на България и стокообменът между двете страни надхвърли 7,4 милиарда долара, посочи още дипломатът. Айлин Секизкьок уточни, че една от най-големите трудности, с която се сблъскват инвеститорите от родината й, е намирането на квалифицирана работна ръка.

    Когато някоя фирма поиска да внесе персонал от Турция, има квоти и законови пречки, допълни дипломатът. Според нея би било добре професионалните гимназии да осигуряват квалифицирани специалисти, необходими за фирмите. От голямо значение е и съвместното сътрудничество между университетите и индустриалните среди, каза още посланикът.

     

     

    Източник: Дарик

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини