От х:

Днес в x:

BMW M5 ще е истински конкурент на Audi RS6

Никога не е бил толкова мощен и ефективен

Изпълнителният директор на BMW Норберт Райтхофер още преди бе разкрил, че бъдещите двигатели на компанията ще имат по-малки размери, така че да се подобри ефективността и да се редуцират емисиите на СО2. По повод на спортните М-модели той коментира, че дори и те няма да бъдат подминати от въпросната екологична тенденция. По принцип от BMW винаги са държали на принципа двигателите им за М-моделите да бъдат изключително високооборотни и мощни, но това ще се промени . . . донякъде.

Вече сме виждали потенциала на V8 битурбо двигателя от моделите Х5 М и Х6 М, като според най-новите материали в медиите същият агрегат се очаква да бъде ползван и в бъдещия М5. Всъщност ще бъде ползван същият двигател, но представянето му ще бъде дори леко оптимизирано. Съответно при Х5 М и Х6 М 4-4литровият V8 M двигател предоставя мощност от 555 к.с. и въртящ момент от 677 Нм – достатъчно, за да ускори големите SUV модели до 100 км/ч за само 4.5 секунди.

В същото време обаче за агрегата в М5 се говори, че ще има максимална мощност от 578 к.с. и въртящ момент от близо 720 Нм – същите показатели като при суперспортния Audi RS6 и със значителните 60 к.с. повече спрямо Mercedes E63 AMG.

Съответно въртящият момент ще се предава към задните колела посредством модифицирана версия на М-DST трансмисията от М3 с два съединителя. Очаква се обаче да се предлага и конвенционална шестстепенна. Освен това технологиите от програмата Efficient Dynamics се очаква да бъдат широко застъпени, като от BMW се надяват емисиите и консумацията на гориво да паднат с около 30 %.

Що се отнася до динамиката на новия М5, тя ще превъзхожда отвсякъде тази на настоящия модел. В случая си говорим за ускорение до 100 км/ч за 4.4 секунди, което е с 0.3 секунди по-добре от сегашния М5. Максималната скорост ще бъде електронно ограничена на 250 км/ч, но ако ограничителят бъде премахнат, то като нищо колата ще надвиши 300 км/ч.

Самата динамика и пъргавина на колата би трябвало да бъдат подобрени благодарение на доста екстензивното използване на по-леки материали, включително въглеродни влакна и алуминий. Конструкцията на колата ще бъде хибрид между алуминиев спейсфрейм за предната част и традиционен стоманен монокок за пътническите отсек отзад. Това би гарантирало много добро разпределение на масата между предната и задната част. Отпред ще се използва независимо Макферсоново окачване, докато отзад ще се разчита на многоточково. Можете да очаквате неоцветен карбонов покрив, както и допълнително ползване на по-леки материали за багажника и калниците.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини