От х:

Днес в x:

Западни издания коментират резултатите от историческата среща на БРИКС в Йоханесбург

Лидерите от БРИКС поканиха шест държави да се присъединят към блока, сред които са Саудитска Арабия и Иран, гласи заглавието на в. "Файненшъл таймс".

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса заяви, че новите държави членки ще бъдат приети на 1 януари догодина в рамките на "първия етап от процеса на разширяване".

Блокът от бързо развиващи се страни предприе най-голямото разширяване в своята история, след като Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) бяха поканени да се присъединят. Британското издание отбелязва, че това е израз на стремежа на Китай да превърне блока в противотежест на Г-7.

"Постигнахме консенсус за първия етап на процеса на разширяване и ще последват следващи етапи", каза Рамапоса, като добави, че БРИКС ще разработи и "модел за партньорство" с други държави.

Първото разширяване на БРИКС след приемането на Република Южна Африка (РЮА) през 2010 г. е победа за Китай, който настояваше за бързо разширяване на блока преди срещата на върха в рамките на амбициите си да застане начело на развиващия се свят.

Включването на Иран и Саудитска Арабия, която е най-големият производител на петрол наред със САЩ се случва, след като по-рано тази година Пекин посредничи за нормализация на отношенията между Рияд и Техеран.

"Китай задава дневния ред в БРИКС в съперничеството си със САЩ", каза Приял Сингх, старши анализатор в южноафриканския Институт за изследвания в сферата на сигурността, цитиран от в. "Файненшъл таймс". Пекин "инвестира все повече дипломатически, икономически и политически в БРИКС с цел блокът да послужи като противотежест" на Запада, посочва изследователят.

Индия беше по-резервирана към разширяването на БРИКС, но индийският премиер Нарендра Моди даде тази седмица знак, че ще подкрепи приемането на нови страни членки. Новите държави членки включват някои от стратегическите партньори на Делхи в сферата на отбраната като ОАЕ и Египет. "Присъединяването на нови членове ще укрепи допълнително БРИКС и ще даде на блока нов импулс", според Моди.

Приемането на новите членове ще увеличи дела на БРИКС в световния БВП от 32 процента сега до 37 процента догодина, посочи бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва.

Лидерите от БРИКС натовариха също техните финансови министри и управители на централни банки със задачата да разработят мерки за намаляване на зависимостта от американския долар във взаимната търговия, заяви Рамапоса.

"Съществува глобална тенденция за използване на местните валути, алтернативни финансови инструменти и платежни системи", добави той.

Ангажиментът за по-широко използване на националните валути обаче беше много по-скромен в сравнение с антидоларовата реторика преди срещата на върха, и по специално спрямо изразената от бразилския президент идея за създаването на обща валута за взаимни разплащания.

Решението за разширяване на блока отразява липсата на напредък в задълбочаването на съществуващото сътрудничество в рамките на БРИКС, коментира американското издание "Политико".

Макар БРИКС да има дял от една трета от световния БВП, блокът съчетава различни интереси, вариращи от стремежите на Китай да се утвърди като световна сила, провеждащата политика на неприсъединяване Индия и статута на Бразилия като износител на селскостопанска продукция.

Някои от новоприетите държави, по-специално Саудитска Арабия и Иран, доскоро имаха напрегнати отношения, което не създава особени перспективи за съвместни действия, посочва "Политико".

По-рано този месец се съобщаваше, че повече от 40 държави са проявили интерес да се присъединят към БРИКС, включително 22 страни, които са подали официални молби за приемане, отбелязва "Политико".

БРИКС реши да приеме нови членове под натиска на Пекин и Москва, пише в заглавие френският в. "Монд".

Китайският президент Си Цзинпин приветства "историческо разширяване" и предрече "светло бъдеще за БРИКС".

Владимир Путин, срещу когото има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд (МНС) заради престъпления, извършени от Русия в Украйна, не успя да осъществи пътуването си до РЮА, но по време на видеоконференция похвали „ролята и (нарастващото) значение на БРИКС в света".

Решенията, взети на срещата на върха на БРИКС, предполагаха консенсус, а страните членки преговаряха усилено до сряда вечерта, за да намерят обща позиция, по-специално по отношение на критериите за приемане на новите държави членки. Продължителността на преговорите несъмнено се обяснява с трудностите в рамките на блока от пет държави да се преодолеят различията, разделящи групата, чиито разногласия често надвишават това, което ги събира.

Критериите за приемане на нови държави в групата обаче остават доста неясни, посочва "Монд".

"Условията за присъединяване към групата са двусмислени и блокът поддържа тази неяснота", отбелязва Хасни Абиди, изследовател в Центъра за изследвания на арабския и средиземноморския свят. Икономическият критерий не е единственият елемент за приемане на кандидатурата, както се вижда от факта, че не бяха приети страни като Индонезия и Нигерия, чиято икономика е по-силна от тази на новоприетите, (например) Етиопия и Египет.

Френското издание коментира, че по време на срещата на върха в Йоханесбург Китай и Русия бяха най-силните поддръжници на разширяването, а останалите държави просто ги следваха.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини