От х:

Днес в x:

Малките на императорския пингвин са първите жертви на топенето на ледове в Антарктида

Малките на императорския пингвин са първите жертви на топенето на ледове в Антарктида, съобщи Франс прес. Възможно е императорският пингвин да стане първият полярен вид, изчезнал заради глобалното затопляне. 

Научно изследване констатира, че е налице тотална и ужасяваща смъртност на малки пингвини в множество колонии. Смъртността в Антарктида е следствие от рекордното топене на ледове през последните месеци. Пет колонни са били наблюдавани в района на морето Белингсхаузен, Западна Антарктида. Четири от тях понасят катастрофални загуби - 100 процента от малките пингвини се давят  или умират от студ, докато ледът под тях изчезва. Малките птици не са достатъчно зрели, за да се справят с подобни условия на живот, се казва в изследването на учените, публикувано в "Communications: Earth & Environment". "Става въпрос за първия голям ефект от топенето на ледовете върху възпроизводството на императорските пингвини в множество колонии. Това вероятно е знак какво ни очаква в бъдеще", каза пред АФП Питър Фритуел, който е водещ автор на изследването и учен от Британския антарктически научен съвет. "Предвиждахме това от известно време, но да го видим в реално време е ужасяващо."

По време на пролетта в Южното полукълбо през миналата година - от средата на септември до средата на декември, ледът на Антарктида, който се формира от замръзнала океанска вода, започна да се топи с рекордна скорост. През февруари ледът достигна най-ниската си точка от началото на сателитните измервания преди 45 години. Топенето нанася щети върху средата, необходима в периода на възпроизводство, която вече е крехка. 

Тези морски птици се възпроизвеждат по време на на южната зима, когато температурите са най-ниски. Процесът отнема дълги месеци - чифтосване, мътене, а периодът, в който малките птици стават самостоятелни, най-вече благодарение на формирането на непромокаеми пера, настъпва през януари-февруари. 

Видът на императорския пингвин (Aptenodytes forsteri) наброява около 250 000 репродуктивни двойки. Това са данни от 2020 г. Колониите в морето Белингсхаузен представляват около 5 процента от всички императорски пингвини. Около 30 процента от всички колонии на пингвините са засегнати от топенето през миналата година, следователно ще има много повече малки, които няма да оцелеят, каза Фритуел. 

Всяка година през март възрастните пингвини започват пътуване - повече от сто километра, за да отидат на местата си за чифтосване върху леда, които винаги са едни и същи. Женските снасят само едно яйце и го оставят на грижите на мъжкия за времето, в което търсят храна. Мъжките пингвини топлят яйцата и ги пазят върху краката си, без да се движат и да се хранят, очаквайки завръщането на майките. 

Филмът "Походът на императорите" от 2005 г. е посветен на начина на живот на този вид. 

Императорските пингвини са способни да намерят алтернативни места, но топенето от 2016 г. досега заплашва техния капацитет за адаптация, казват учените. Не е възможна стратегия, ако репродукционният хабитат е несигурен на регионално ниво, заключава изследването. 

Императорският пингвин е определен като застрашен вид. Освен от топенето на ледовете, той е заплашен и от нарастващата киселинност на океана - друг ефект от глобалното затопляне. Повишената киселинност застрашава някои ракообразни, с които пингвините се хранят. 

Според Британския антарктически научен съвет при настоящия ритъм на глобалното затопляне императорският пингвин може да изчезне напълно до края на века. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини