От х:

Днес в x:

Factcheck: Наистина ли Русия е петата най-голяма икономика в света

Вярно ли е твърдението, че Русия е петата икономика в света, както се разпространява напоследък в социалните мрежи. Това решиха да проверят от Factcheck.bg. 

Оказва се, че тези твърдения са наполовина верни. 

„В нашата скала на оценки сме го определили като подвеждащо това твърдение. Петото място е вярно, но става част за един от повече от 10 показателя, по които международните финансови институции измерват и сравняват икономиките на държавите”, обясни журналистката Ралица Ковачева. 

„Избрали са си един показател, по който е добро представянето, и се акцентира върху него. Акцентира се върху един много специфичен контекст – „Русия изпревари Германия”. Освен колко Русия е добре и голяма икономическа сила, пойнтът е, че е преди Германия. И това е нещо, за което руските медии всъщност ни подготвят от май месец, за да ни докажат, че Европа се срива, особено Германия, където бедстват, а Русия е неуязвима”, обясни Ковачева. 

По думите й тази новина се разпространява от руските медии, а у нас се цитира абсолютно безкритично.

По думите й тук става въпрос за един показател – БВП по паритет на покупателната способност. По реален БВП в долари Русия е на 12 място.

„По БВП на глава от населението, популярно казано стандарта на живот, Русия е на 72-мо място”, обясни Ковачева.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини