От х:

Днес в x:

Троян е първата регистрирана като земеделски производител община

Троян е първата регистрирана като земеделски производител община, съобщи за БТА кметът Донка Михайлова.

„Общината е и първата, която започна да произвежда плодове, зеленчуци, мед, подправки по екологосъобразен начин, без намеса на химикали, с които да храни децата в детските градини и ясли, и детска млечна кухня с екологично чиста продукция. Това наложи да минем през редица административни процедури, една от които е регистрацията ни като земеделски производител. Това е малко странно изискване на закона – да се регистрираме, за да произвеждаме продукция върху собствената си земя и да я внасяме в собствените си детски градини, ясли и детска млечна кухня, но правилата трябва да се спазват“, добави Михайлова.

Тя посочи още, че понякога част от продукцията се насочва също към социалните институции и домашен социален патронаж.

Общината е регистрирана и като производител на мед. „Нашата радост е свързана с това, че според анализ на Регионалната здравна инспекция показателите за здравния статус на децата стават все по-добри. Намалява броят на затлъстелите, както и на болните от диабет деца. Считаме, че това е в резултат на здравословното хранене и активното спортуване“, посочи кметът.

Тя припомни, че производството на Община Троян е започнало преди няколко години със сливова градина, след това - и ябълкова. „Постепенно дойде и вдъхновението ни да направим оранжерии. Започнахме с производство на зелени салати, лук, репички, включихме домати, пипер, краставици. Роди се и идеята за създаване на картофена нива. Пчелари ни подариха пчелни семейства и започнахме производство на мед. Тази година обогатихме продукцията, която произвеждаме и с подправки", добави Михайлова.

По думите ѝ за всичко това се грижат двама човека, а в по-натоварените периоди са включва и външна фирма. Често помагат и служители на общинската администрация, както и деца.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини