От х:

Днес в x:

Управляващите и ДПС се противопоставят на езика на омразата на "Възраждане"

С декларация, внесена в деловодството на Народното събрание, ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС дават заявка да се противопоставят на езика на омразата, независимо дали е проява на антисемитизъм, ислямофобия, християнофобия, ксенофобия или друга форма на омраза.

В декларацията не се посочва поименно партия "Възраждане", но пише изрично, че позицията, която се предлага на парламента да гласува, е за "всички участници в обществения и политически живот и особено в парламентарния дебат", както и че прояви на език на омразата има и "в официални партийни комуникации", изказвания от партийни поддръжници".

Вносителите на проектодекларацията са шестима, сред които лидерите Бойко Борисов, Кирил Петков, Атанас Атанасов и Мустафа Карадайъ. Другите са Даниел Лорер от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Делян Пеевски от ДПС.

В последно време прокремълската националистическа партия "Възраждане" даде няколко повода нейни изяви да бъдат определени като език на омразата от активисти, общественици, дипломати, политици, юристи: с разпространение на колаж в група на последователи на "Възраждане" в Telegram, за който беше сезирана и прокуратурата; с нападения в София и Варна преди прожекцията на филм; агресия над магазин за бира и служителката му; сблъсъци в Народното събрание при опит да се попречи на депутат да се изкаже.

Това е поредната съвместна парламентарна инициатива, в която участват Борисов и Пеевски, в комбинация с поне един от лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев). Част от по-значимите съвместни законопроекти и решения са: проектът за промени в конституцията, промените в закона за домашното насилие и наказателния кодекс след насилието над момиче в Стара Загора, военна помощ за Украйна, подкрепа за Украйна за присъединяване към НАТО, отмяната на концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец".

Проекта на декларация - тук.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини