От х:

Днес в x:

В Украйна ампутацията на крайници достига мащаба от Първата световна война

Oт началото на руската военна агресия броят на украинците, останали без един или повече крайници, достигна до 50 хил., което е сравнимо с мащаба на ампутациите през Първата световна война, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Публикацията се позовава на информация от най-големия производител на протези в света - германската компания "Отобок" (Ottobock) и нейни партньори.

Поради продължителния период, необходим за регистриране на пациенти след операция, действителният брой на инвалидите може да е по-висок. Всъщност след нараняване на някои хора крайниците не се ампутират седмици или месеци.

Изданието, цитирайки оценки на благотворителната фондация "Хоуп" (Houp), отбелязва, че 200 хил. души са били сериозно ранени по време на войната, докато ампутации често са необходими при около 10% от сериозните наранявания, съобщи в. "Украинска правда".

"Уолстрийт джърнъл" също посочва, че протезите не са евтини, като някои цени достигат до 50 хил. евро. В същото време украинските власти плащат на ранените до 20 хил. евро. Цивилните, които са ранени, трудно могат да си позволят лечение.

Изданието припомня, че по време на Първата световна война 41 хил. британци и 67 хил. германци е трябвало да бъдат подложени на ампутации на крайници.

Вестник "Ню Йорк таймс" публикува пространен репортаж за изградената от Украйна обширна система за медицинска евакуация с четири линии на оказване на помощ, обхващаща 20 градски болници, точки за стабилизиране на ранените и до 50 медицински звена, прикрепени към бригадите.

Лекари казали пред репортерите, че са виждали по-лоши жертви при битки миналата година, а според един от медиците при контранастъплението в Херсонска област. са лекували до 250 души на ден.

Киев не съобщава броя на жертвите на украинската армия, но западни служители казаха, че броят на убитите и ранените надхвърля 100 хил., съобщава "Ню Йорк таймс".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини